luni, 7 decembrie 2009

Scrisoare deschisa de la un cititor Hotnews pentru Mircea Diaconu

Domnule Mircea Diaconu,
Numele meu conteaza prea putin, dar ma prezint ca fiind unul din cei mai mari admiratori ai filmului Filantropica. Motivul pentru care scriu aceste randuri acum si nu mai devreme este pentru ca nu vreau sa se creada ca acesta este un mesaj de campanie electorala.
Asa cum spuneam, am devorat filmul lui Nae Caranfil. L-am revazut de cateva ori si l-as revedea cu cea mai mare placere din nou si din nou. Mereu am recomandat "Filantropica" cu caldura, considerandu-l una din cele mai mari capodopere cinematografice. Datorita acestui film in special v-am admirat enorm, va vedeam in alte filme sau la televizor si, desi jucati alte roluri, eu va imaginam tot ca "profu’Ovidiu" - de parca acela ar fi trebuit sa fiti dumneavoastra in realitate.
Vine insa anul 2009, campania electorala. Asa cum un copil afla ca Mos Craciun nu exista, asa va aflu eu adevarata dumneavoastra fata. Vine momentul greu, in care in loc sa il vad pe "profu’Ovidiu", vad un actor nu la fel de bun, distribuit in cea mai proasta regie. V-o spun sincer, ca sfat, ca politica si regia nu sunt pentru dumneavoastra. Ati incercat sa jucati acelasi rol ca si in Filantropica, acel rol al omului cult si trist, nemultumit ca adevarata lui valoare nu poate straluci in mizeria societatii in care traieste.
Un rol facut de un regizor prost lasa insa mai degraba dezgust si amaraciune. Sa promovati idei cum ca aspectul fizic este cel care ar trebui sa ne faca sa votam intr-un anume sens si sa scuipati atat venin in speranta ipotetica a obtinerii Ministerului Culturii, pe mine unul m-au dezgustat. Ma uitam si va vedeam acolo pe scaunul ala, incercand sa va spuneti niste replici pregatite, dar erati surprins cand nu gaseati mereu mediul de exprimare potrivit.
Asteptati moderatorii pe care ii stiati de partea dumneavaostra, sa ii cenzureze pe cei cu alte pareri, apoi va jucati rolul omului trist, dezgustat de tot ce se intampla in jurul lui. Va victimizati continuu. Si, surprinzator pentru un actor, nici macar gatuirea de amaraciune pe care voiati sa v-o aratati nu va iesea cand in urmatoarea secunda deveneati coleric daca interlocutorul va contrazicea argumentat.
Nu stiu daca a meritat, nu stiu daca nu cumva nici macar in acest moment nu regretati, dar sunt constient ca nu credeati nimic din rolul jucat. Poate nici nu va intereseaza, poate nici nu va pasa, dar sa stiti ca redescoperirea dumnevaostra a durut si vreau sa va anunt, cu parere de rau, ca in acest an amandoi actorii mei preferati din Filantropica pentru mine au murit. Dumnezeu sa-l odihneasca pe domnul Gheorghe Dinica.
Alexandru Stancu, 26 de ani, Ploiesti

Un comentariu:

  1. Foarte inspirata scrisoarea! Mai mult, am chiar aceiasi opinie cu dumnealui. De mult ma intrebam ce cauta Diaconu sau Luminita Anghel sau Irina Loghin in politica? E irationala aplecarea omului de cultura spre politica. Nu ca n-au dreptul sa faca politica...nici pe departe, dar nu au competenta pentru asta...asa cum nici un politician nu poate performa in spectacole de drama sau de muzica populara.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...