joi, 17 decembrie 2009

15 ministere şi 2 vicepremieri, formula noului Cabinet Boc

Două funcţii de vicepremier, 15 portofolii ministeriale, plus unul fără portofoliu , perspectiva unui guvern cu independenţi precum Lucian Croitoru şi Bogdan Aurescu sau foşti social-democraţi ca Gabriel Oprea începe să se înfiripe în zilele care vor urma desemnării liderului PNL, Emil Boc ca premier. Potrivit unor surse democrat-liberale, negociatorii UDMR şi PDL s-au întâlnit aseară după consultări şi au convenit o formulă mai redusă de guvernare prin comasarea unor ministere controversate, cum ar fi cele ale Turismului şi Tineretului şi Sportului, în alte structuri. Noua variantă de guvern pare structurată pe cea propusă în trecut de către Liviu Negoiţă. Conform surselor citate, UDMR va primi trei locuri de ministru şi un post de vicepremier, care ar urma să fie ocupat de liderul formaţiunii, Marko Bela. Lupta se dă însă pentru marele minister care va fi creat prin comasarea Dezvoltării Regionale cu ministerul Turismului. Deşi UDMR ar fi dorit acest portofoliu pentru ei, democrat-liberalii se opun deoarece o vizează pe Elena Udrea pentru ocuparea acestui post.
Iata lista cu posibilii miniştri, cu menţiunea că în unele cazuri, lucrurile nu sunt bătute în cuie atât ca fomulă de minister, cât şi ca posibil ministru desemnat:
Premier:Emil Boc (PDL)
Vicepremier:Marko Bela sau Kelemen Hunor
Vicepremier: Vasile Blaga (PDL)
Ministrul Administraţiei şi Internelor: Vasile Blaga (PDL)
Ministrul Economiei şi Comerţului (posibil rebranduit şi ca Ministrul Energiei): Adriean Videanu
(PDL)
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Radu Berceanu (PDL)
Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale: Valeriu Tabără sau Orest Onofrei(PDL)
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: Petru Daniel Funeriu(PDL), consilierul prezidenţial Mircea Miclea sau Andrei Marga (independent)
Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: Raluca Turcan (PDL) sau Kelemen Hunor (UDMR), ca posibilă compensaţie în schimbul Ministerului Dezvoltării Regionale.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Mihai Şeitan (PDL)
Ministrul Sănătăţii: Anton Cristian Irimie sau Virgil Păunescu (PDL). De la UDMR s-a autopropus liderul de Cluj, Laszlo Attila, dar este dat fără şanse.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei(cu Turismul posibil comasat): Kelemen Hunor(UDMR). Acest minister va fi încredinţat Elenei Udrea, în timp ce udemeriştii ar urma să primească doar Sănătatea şi Cultura, la acest minister urmând a fi numit de fapt Kelemen Hunor.
Ministrul Mediului: Attila Korodi (UDMR)
Ministrul Comunicaţiilor: Posibil să revină UDMR. Nagy Zsolt, un apropiat al lui Kelemen Hunor şi nume vehiculat cu şanse la un post de ministru nu este dorit de PDL din cauza problemelor sale în justiţie.
Ministerul Finanţelor Publice: Lucian Croitoru (independent) UPDATE: Sebastian Vlădescu fost membru al PNL a acceptat deja propunerea de a ocupa şefia acestui minister
Ministrul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea (independent). Pretenţii emite şi Mihai Stănişoară, ministrul în exerciţiu.
Ministrul Justiţiei: Cătălin Marian Predoiu (independent)
Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Lucian Aurescu (independent). Pretenţii emite şi Sever Voinescu-Cotoi (PDL)

Un comentariu:

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...