miercuri, 30 decembrie 2009

Nume mari ale vieţii artistice au plecat dintre noi în 2009

Anul 2009 a fost unul trist pentru scena românească, multe personalităţi din sfera artistică trecând în nefiinţă, unii dintre aceştia încă tineri, lăsând astfel mai săracă lumea teatrului, a muzicii sau a filmului.
Una dintre marile actriţe ale filmului românesc care a murit în 2009 este Marga Barbu, care s-a stins din viaţă pe 1 aprilie 2009, la vârsta de 80 de ani, în urma unei suferinţe cardiace. Actriţa a fost înmormântată cu onoruri militare la cimitirul Bellu, alături de soţul ei, scriitorul Eugen Barbu. Numele Margăi Barbu rămâne legat de rolul Aniţa, din seria filmelor cu haiduci, dar şi de rolul Agathei Slătineanu, din seria Mărgelatu.
O altă mare pierdere pentru scena românească a constituit-o decesul actorului Nicu Constantin, pe 15 septembrie, la vârsta de 70 de ani. Marele artist de revistă s-a stins din viaţă din cauza unei suferinţe pulmonare severe şi a altor boli asociate, după mai multe luni de suferinţă. Nicu Constantin a fost înmormântat în localitatea sa natală, Eforie Sud.
Regizorul, actorul şi profesorul Ion Cojar a fost, de asemenea, una dintre personalităţile care, pe 19 octombrie, a părăsit pentru totdeauna lumea artistică. După o suferinţă de trei luni, la vârsta de 78 de ani, profesorul Cojar a spus adio teatrului românesc şi tuturor prietenilor sau admiratorilor săi. Apreciatul om de teatru a fost înmormântat la cimitirul Sf. Vineri din Capitală.
Un mare gol a lăsat în inimile românilor moartea marelui actor Gheorghe Dinică, care s-a stins pe 22 octombrie, la 75 de ani, în urma unei boli necruţătoare. Maestrul a fost înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor, în ropotele de aplauze ale sutelor de prieteni şi admiratori care au ţinut să-şi ia un ultim rămas bun de la el.Şi scena muzicii a rămas mai săracă în 2009. O voce de aur a cântecului românesc - maestrul Ion Dolănescu - s-a stins în 19 martie, din cauza unui stop cardiorespirator, la vârsta de 65 de ani. Ion Dolănescu a fost înmormântat pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu, cu onoruri militare în prezenţa a mii de prieteni şi admiratori. Şi 'doamna cântecului năsăudean', Valeria Peter Predescu, a plecat, după 40 de ani în care s-a aflat în slujba folclorului şi a tradiţiilor româneşti, spre odihnă veşnică, la vârsta de 62 de ani, în urma unui infarct. Interpreta de muzică populară a fost înmormântată în satul natal - Telciu. O artistă care a părăsit mult prea de timpuriu scena românească a fost şi cântăreaţa de muzică folk Tatiana Stepa. Cantautoarea, care suferea de cancer, a murit pe 7 august, la vârsta de 46 de ani. Un alt nume greu din sfera muzicii, compozitorul Florin Bogardo, a încetat din viaţă, pe 15 august, la 67 de ani, în urma unor suferinţe mai vechi care s-au agravat. Autorul cunoscutului şlagăr 'Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii' a fost înmormântat la cimitirul Bellu Catolic. Tot în luna august, pe 11, a murit la Madrid, la vârsta de 73 de ani, omul de televiziune Valeriu Lazarov. Decesul, conform unor surse, ar fi survenit în urma unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală. Serviciile funerare organizate pentru omagierea producătorului de televiziune au fost organizate la capela La Paz, din cadrul cimitirului localităţii madrilene Tres Cantosvat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...