joi, 7 ianuarie 2010

Universitatea din Nisa menţine titlul de "Doctor Honoris Causa" acordat lui Nicolae Ceauşescu


Un deputat francez a refuzat titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa pentru că distincţia i-a fost oferită, în 1975, şi fostului dictator român Nicolae Ceauşescu, fără a fi retrasă, relatează publicaţia L'Express.
Deputatul francez Lionnel Luca, al cărui tată a avut origine română, a refuzat să răspundă invitaţiei Universităţii din Nisa, care dorea să îi acorde titlul de "Doctor Honoris Causa". Lionnel Luca, membru al partidului de guvernământ UMP, a argumentat că titlul îşi pierde semnificaţia pentru că în 1975 i-a fost acordat lui Nicolae Ceauşescu. Universitatea nu a retras niciodată titlul de "Doctor Honoris Causa" acordat fostului dictator român, lucru recunoscut de Caty Conraux, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior din sudul Franţei. Lionnel Luca, născut dintr-un tată român care a fugit de nazism şi ulterior de regimul comunist din România, este indignat de această situaţie, explicând că nu înţelege "tăcerea care se menţine asupra acestui caz". Nicolae Ceauşescu a fost distins în 1975 cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa pentru că la acea vreme era perceput drept "un rebel" faţă de Uniunea Sovietică. Scrisoarea pe care Universitatea din Nisa i-a trimis-o, pe 5 noiembrie 2008, deputatului Lionnel Luca confirmă că Nicolae Ceauşescu încă păstrează acest titlu. Preşedintele Universităţii din Nisa, Albert Marouani, a explicat că, pe 25 ianuarie 1990, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ a încercat să "revină asupra acestei distincţii", dar regulamentul de funcţionare nu permite retragerea titlului. Astfel, numele lui Nicolae Ceauşescu figurează în continuare pe lista Universităţii din Nisa cu persoanele distinse cu titlul "Doctor Honoris Causa", alături de economistul Oliver Williamson, care de curând a primit Premiul Nobel, sau de fostul secretar general ONU Boutros Boutros Ghali.

Un comentariu:

  1. Pai poate la ei noutatile ajung mai greu si n-au aflat inca de moartea lui Ceausescu! Sau, mai stii, chiar l-au considerat academician!

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...