marți, 12 ianuarie 2010

Herta Muller a fost spionată, în anii '80, de un romancier de origine română


Herta Muller, care a primit, anul trecut, premiul Nobel pentru literatură, a fost spionată, în anii '80, de către Securitate, prin intermediul unui romancier german de origine română, informează AFP, citând televiziunea germană ARD.
Scriitorul Franz Thomas Schleich, care locuieşte la Ludwigshafen, în Germania, a colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Voicu", potrivit televiziunii germane, care citează martori din epocă şi documente din arhiva poliţiei secrete. Schleich, care a imigrat în Germania, unde s-a prezentat ca o victimă a regimului comunist, a denunţat-o pe Herta Muller Securităţii şi apoi a urmărit-o. În prezent, bărbatul este purtător de cuvânt la o fabrică de linoleum din Germania. Contactat de televiziunea germană, acesta a refuzat să comenteze acuzaţiile, adăugând doar că Securitatea avea obiceiul de a falsifica documentele. Herta Muller a declarat pentru ARD că Voicu şi Schleich, pe care îi considera prietenii săi, sunt una şi aceeaşi persoană. Ea a cerut să se deschidă o anchetă oficială împotriva informatorilor fostei Securităţi din România. Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, din considerente politice, fiind la ora actuală o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...