joi, 21 ianuarie 2010

Femeile au şanse mici să supravieţuiască în politică din cauza bădărăniei bărbaţilor


Deputatul PDL Theodor Paleologu a declarat joi, într-o dezbatere de Institutul de Studii Populare, că femeile au şanse mici să supravieţuiască în politică din cauza bădărăniei bărbaţilor, în timp ce constituţionalistul Ioan Stanomir a subliniat la rându-i o tendinţă din discursul public de a degrada femeile. Subiectul implicării femeilor în politică a fost deschis de către Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, care, în discuţia privind oportunitatea alegerilor primare în partide, s-a pronunţat pentru stabilirea prin lege a unei norme de reprezentare a femeilor pe listele cu candidaţi ale partidelor, după modelul francez. Acest punct de vedere a fost primit cu rezerve de către deputatul PDL Theodor Paleologu care a atras atenţia că partidele politice din Franţa preferă să plătească amenzi decât să dea femeilor acea reprezentare proporţională. În plus, susţine Paleologu, standardele scăzute de comportament ale politicienilor români fac dificilă prezenţa unei femei pe scena politică. "Politicianul român e atât de bădăran, încât e foarte greu pentru o femeie să supravieţuiască. De altfel ştiţi, că frecventăm acelaşi medii şi ştiţi cum se vorbeşte între oamenii politici români. Te iei cu mâinile de cap! Şi mie îmi este greu, darămite unei femei. Măcar eu am organul ăla de care oamenii ăştia vorbesc într-una. Bine, sunt unele femei care încep să creadă că au şi ele şi folosesc aceleaşi expresii", a spus Paleologu. Liberalul Adrian Cioroianu a punctat şi el lipsa unei anumite decenţe respectiv la subiectul reprezentării femeilor. "Există un grav dezechilibru în ce priveşte minima decenţă intelectuală. Şi asta îi cuprinde pe bărbaţi şi pe femei deopotrivă. Nu sunt împotriva reprezentării femeilor. Faptul că sunt 52 de procente de femei în ţară… Sunt unul din cei care se bucură cel mai mult de acest lucru", a spus Cioroianu, stârnind amuzamentul asistenţei. Profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir a apreciat că, înainte de a vorbi de reglementări legale în acest domeniu, este nevoie de o schimbare la nivelul mentalităţilor în ceea ce priveşte implicarea politică a femeilor. "Înainte de a vorbi de impunerea unei legislaţii, trebuie să impunem o valoare-demnitatea umană. Orice om politic care îşi tratează semenii ca pe obiecte şi o face de pe un piedestal nejustificat, trebuie eliminat din politică. Cu atât mai mult cu cât acest discurs pe care îl observ în medii foarte variate are o tendinţă evidentă de a degrada femeile. Nesimţirea, ca să fiu explicit, este bine împărţită pe genuri", a spus Stanomir.

Un comentariu:

  1. Exista discriminare in Romania, la toate nivelurile si in toate formele. Inca suntem o tara conservator-traditionalista, care trage cu disperare sa mentine tot felul de percepte depasite de vremuri si timpuri. Toate acestea se reflecta si in politica si in limbajul folosit de politicieni si care este unul stradal.
    Teoretic, politicienii ar fi primii care ar trebui sa dea un exemplu de moralitate din toate punctele de vedere, dar, din pacate, sunt primii care arata contrariul.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...