miercuri, 21 octombrie 2009

Băsescu emite decretul de organizare a referendumului



Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la TVR că joi va emite decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral, cu maximum 300 de aleşi, susţinând şi că acest referendum reflectă modul în care el vede România în viitor.
"Mâine voi emite decretul prin care voi consfiniţi organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300", a anunţat Băsescu. El a mai susţinut că referendumul este un mod prin care poporul îşi exercită suveranitatea, drept care n-ar trebui îngrădit de politicieni. "N-aş vrea sa cred ca parlamentarii nu vor respecta voinţa poporului", a declarat el, după ce moderatorul i-a atras atenţia că o modificare a structurii Parlamentului, implicit a Constituţiei, are nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.
"Timp de cinci ani de zile am fost umilit aproape zi de zi, pe televiziuni, în declaraţii publice, în atacuri şi simt nevoia să subliniez că acest referendum e o parte din România aşa cum o văd eu pe viitor: un stat modern, un stat cu structuri flexibile, în care nu poţi să spui numai celor cu pensii, cu salarii speciale, <>, dar şi politicienii trebuie să vină la realitate. În timp ce eu ofer României o viziune, o soluţie, ei oferă un program cu doar două cuvinte: <> ", a mai declarat şeful statului.
Preşedintele a mai spus că speră ca românii să vină la vot în număr suficient ca acesta să fie validat.
Cererea preşedintelui de a organiza referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 a primit aviz negativ din partea senatorilor şi deputaţilor, avizul fiind consultativ.
La vot s-au înregistrat 233 de voturi pentru raportul negativ al comisiilor juridice şi 131 împotrivă şi o abţinere. Proiectul de hotărâre a Parlamentului va conţine precizarea că se referă la un aviz negativ pentru solicitarea preşedintelui.

Un comentariu:

  1. Il sustin pentru Parlamentul Unicameral, dar ma intreb: daca acesti 300 parlamentari vor cheltui acelasi buget ca acum tot nu rezolvam nimic. Dar, pe de alta parte ma gandesc ca in istoria tarii am avut doar parlament bicameral. Poate ca asta nu este un argument, dar ce te faci cand va trece o lege de parlamentul Unicameral si nu mai este camera Senatului care sa se opuna!!!

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...