miercuri, 21 octombrie 2009

De sâmbătă dormim mai mult....aveţi grijă!


În noaptea de sămbătă spre duminică, România revine la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, iar ora 4.00 va deveni ora 3.00. Ziua de duminică, 25 octombrie, va fi cea mai lungă şi va avea 25 de ore. Mersul trenurilor nu va fi afectat de schimbarea orei, pentru că toate garniturile vor staţiona o oră, Trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie, iar revenirea la ora de vară se face în ultima duminică din martie. România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în urmă cu 18 ani, odată cu statele Uniunii Europene şi cu alte state de pe bătrânul continent care sunt parte a acestei înţelegeri.
Prin introducerea orei de iarnă s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală, a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

4 comentarii:

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...