luni, 5 octombrie 2009

Bătaie pe procente

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de Centrul de Cercetare Sociologică şi Branding relevă faptul că românii sunt nemulţumiţi într-o proporţie serioasă de direcţia în care se îndreaptă ţara. Sondajul CCSB, cu o eroare tolerată de 3,1%, a fost realizat în perioada 2-3 octombrie a.c. la comanda IMAS. După cum arată datele oferite de CCSB, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 6 decembrie a.c., Traian Băsescu ar putea fi învins de oricare dintre contracandidaţii principali. La o prezenţă la urne pe care CCSB, în urma analizării răspunsurilor primite de la 1.022 de români, o estimează la 44%, conform primei variante, doar 43% din alegători ar opta pentru Traian Băsescu, în timp ce independentul Sorin Oprescu ar aduna nu mai puţin de 57% dintre opţiunile electorale ale acestora. Cel de-al doilea contracandidat al lui Traian Băsescu în cursa pentru prezidenţiale, preferat de români, este, conform CCSB, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu. În situaţia în care cei doi ar ajunge în al doilea tur de scrutin prezidenţial, 54% din alegători ar opta pentru Crin Antonescu şi numai 46% pentru Traian Băsescu. Şi în condiţiile unei a treia variante, în care în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale competitori vor fi Traian Băsescu şi Mircea Geoană, actualul şef al statului român ar urma să fie înfrânt. Astfel, Mircea Geoană, cu un procent de 53%, l-ar surclasa pe Băsescu, cel care nu va reuşi să adune decât 47% din sufragiile românilor.




În turul întâi al prezidenţialelor, 31% l-ar vota pe Băsescu din partea PDL, 20% pe Mircea Geoană din partea Alianţei PSD+PC, 18% pe Crin Antonescu din partea PNL şi 14% pe independentul Sorin Oprescu. C.V. Tudor (PRM) ar obţine 8%, Gigi Becali (PNG) - 6%, iar Kelemen Hunor - 2%.

Analizând datele furnizate de CCSB rezultă că Sorin Oprescu va lua cele mai multe voturi - din totalul pe care-l înregistrează în momentul de faţă - de la nehotărâţi, adică 23 la sută. Însă cele mai multe voturi vor veni către Sorin Oprescu de la votanţii fostului său partid, PSD (+PC): 27 la sută. În rest, candidatul independent va aduna sufragii în proporţii identice de la PDL şi de la PNL, 14% de la fiecare. Şi 12% din votanţii PRM ar opta pentru Sorin Oprescu în turul al doilea.
60% din votanţii PDL îl preferă, în acelaşi tur al doilea, pe Traian Băsescu. El va aduna doar 9% din votanţii PNL şi abia 7% din cei ai PSD+PC, dar şi 13% din nehotărâţi. 83% din simpatizanţii socialiştilor români l-ar vota în al doilea tur pe Geoană. Mircea Geoană l-ar devansa la acest capitol până şi pe Kelemen Hunor, pentru care ar opta 77% din disciplinaţii, odinioară, alegători ai Uniunii Democrate Maghiare din România. Geoană nu ar atrage mai mult de 7% din alegătorii PDL şi abia 2% din cei ai PNL, dar şi 8% din nehotărâţi.
Crin Antonescu, ar obţine 58% din sufragiile electoratului liberal, 10% din cel al PDL şi chiar 12% din cel al PSD; 8% din nehotărâţi şi-ar îndrepta opţiunea către liderul liberalilor.
Dacă Gigi Becali va intra în turul al doilea, ar aduna de la PDL 27%, adică un procent mult mai mare decât cel al votanţilor propriului partid, care l-ar prefera doar într-o proporţie de numai 20%.

Un comentariu:

  1. Cei de la Kondiment (Lucian Despoiu) lucreaza pe mai multe fronturi: PNL si Oprescu.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...