miercuri, 25 noiembrie 2009

Mai 2009 - Antonescu: Nu l-aş ajuta pe Geoană în turul doi; Geoană: Never say never


Liderul liberal Crin Antonescu declara, în mai 2009, la Oradea, că nu l-ar ajuta pe social-democratul Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor, împotriva lui Traian Băsescu, iar replica lui Geoană a fost "Never say never". Şi până atunci şi după aceea cei doi lideri şi-au "servit" reciproc amabilităţi, iar momentele în care au fost în acord au fost rare şi de scurtă durată, cele mai recente fiind moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Boc sau susţinerea pentru nominalizarea lui Klaus Iohannis ca premier.Una dintre cele mai "blânde" critici aduse de Antonescu lui Geoană a fost aceea de demagogie, când, în septembrie 2005, Geoană, în opoziţie, propunea o întâlnire a liderilor de partide pe tema inundaţiilor şi a prezenţei parlamentarilor în zonele sinistrate. În 28 iunie 2006, Crin Antonescu l-a ironizat pe Geoană, pentru textul unei moţiuni de cenzură iniţiată de social-democraţi. Din discursul rostit în Parlament de liderul liberal nu au lipsit referirile la apelativul "prostănac" pe care Ion Iliescu l-ar fi utilizat la adresa preşedintelui social-democrat şi nici trimiterile la postul de ambasador în SUA deţinut de acesta. "Domnul Mircea Goană a prins glas. A început «Revoluţia binelui». Nu e chiar foarte nouă pentru că, citez, «eforturile consistente în implementarea programelor sociale depuse după anul 2000, creşterea economică robustă, crearea a sute de mii de locuri de muncă, stabilitatea legislativă şi administrativă au constituit un progres important în lupta cu sărăcia». (...) Acest partid, care este atât de preocupat de sărăcie şi săraci, încât ai zice că-i condus de Sf. Francisc, din Il Poverello - care nu înseamnă «prostănacul» - apare din nou şi declanşează Revoluţia Binelui", declara Antonescu, spre amuzamentul parlamentarilor puterii
De asemenea, Antonescu spunea că, "aşa-zisul coşmar CDR-ist" este o altă problemă a social-democraţilor şi, în special, a preşedintelui PSD."Coşmarul CDR-ist este un alt clişeu. Domnule preşedinte Geoană, unde aţi trăit coşmarul CDR-ist? În munţi? Nu! La Washington DC, ca ambasador al preşedintelui Emil Constantinescu, ca ambasador al coşmarului", afirma liderul deputaţilor PNL, în aplauzele colegilor de la putere."E primul episod din Revoluţia binelui, se televizează: Mircea, fă-te că lucrezi!", conchidea, în aceeaşi notă ironică, liderul deputaţilor PNL.
În aceeaşi dezbatere, Geoană i-a dat replica rivalului său politic: "Eu cred că liberalilor şi Guvernului pe care îl conduc, şi domnului Antonescu în particular, nu li se potriveşte sutana franciscană, ci sutana angelică de iezuiţi".În octombrie 2006, la validarea în Parlament a social-democratului George Maior ca director al SRI, Crin Antonescu, vorbea, nemulţumit de nominalizare, despre "tabloul unei sfinte familii" cu "tătucul Băsescu atotputernic, cu maica Geoană delicată, cu pruncul Maior în braţe".Disputele dintre cei doi s-au păstrat în nota obişnuită, însă, în 2008, campania pentru alegerile parlamentare a animat dialogul Antonescu-Geoană. În septembrie 2008, liberalul Crin Antonescu îl prezenta pe Geoană drept "cel mai atletic declarator politic", care fuge la Dăbuleni de uninominal. "În general, în faţa acestui nou tip de vot, mulţi viteji se arată. Domnul Geoană, probabil cel mai atletic declarator politic, afirmă că dârdâim noi sau, în fine, ne dârdâie anumite lucruri de frica uninominalului. Domnule Geoană, păi nu preşedintele PNL a fugit la Dăbuleni. În momentul în care vorbeşti despre teama votului uninominal când ai pretenţia să fii viitorul prim-ministru al României, trebuie să te întrebi ce s-a întâmplat de mergi fără escală de la Washington la Dăbuleni şi să te preocupi mai întâi de proprii nădragi, lăsându-i pe cei care au, că precum viitorul prim-ministru Theodor Stolojan vedeţi că n-au, sau renunţă la ei, lăsându-i pe alţii să-şi vadă de treburile lor", spunea, ironic, Antonescu.
În octombrie 2008, Crin Antonescu declara, că i-ar plăcea mai mult ca liberalii să guverneze cu PD, dar aprecia că e mai probabil cu PSD. Întrebat care dintre cele două partide i se pare mai aproape de PNL pentru o guvernare comună, Crin Antonescu afirma: "Sunt foarte departe ambele, pentru că PSD este un partid ce stânga, o stângă, în opinia mea, departe de ceea ce înseamnă o stângă europeană, o stângă apăsată încă de moravurile postcomuniste din România, încărcată încă de foarte multă demagogie şi populism, în vreme ce PNL este singurul partid autentic de dreapta. PDL este un partid incert ideologic, incert comportamental, este un partid prin excelenţă oportunist şi care sau în legătură cu care noi avem, cum bine ştiţi, mai multe experienţe triste, dar cu precădere una foarte recentă. Sunt amândouă destul de departe" . La lansarea candidaţilor liberali la alegerile parlamentare, Antonescu spunea că liderul PSD, Mircea Geoană, precum şi preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL Emil Boc şi Theodor Stolojan sunt "politicieni de doi lei" . "România domnului Geoană nu e o ţară de doi lei, România nu are încă haine scumpe, dar poate să aibă haine curate. Îmi pare rău să vă spun, domnule Geoană, asemenea domnului Băsescu, domnului Boc, domnului Stolojan, sunteţi politicieni de doi lei", sşunea Antonescu. Atacul la PSD şi la Geoană a fost şi una dintre temele discursului lui Antonescu din martie 2009, pentru candidatura la şefia PNL. Dacă în opinia aspirantului la postul de lider PNL Traian Băsescu stătea "la intrarea în bordelul politiciii româneşti ca o codoaşă bătrână", Mircea Geoană era "produsul laboratoarelor". "Dincolo avem pe domnul Geoană, un produs clasic al laboratoarelor, care au produs şi produc domni curăţei care ştiu limbi străine şi nu au niciun fel de convingere, care sunt încântaţi de Iliescu, îl omagiază pe Constantinescu, îl suspendă pe domnul Băsescu şi se aliază cu Băsescu", spunea liberalul. Crin Antonescu a fost şi motiv de dispută între Ion Iliescu şi Mircea Geoană. După alegerea lui Antonescu lider al PNL, Iliescu a declarat despre el că este inteligent, decent, "fără apetenţă în îmbogăţirea personală" şi că l-ar fi dorit pe acesta în PSD, considerându-l mai apropiat de social-democraţie. În opinia sa, Crin Antonescu "poate fi o alternativă la Băsescu".Vizibil nemulţumit, Mircea Geoană a răspuns scurt: "Domnul Iliescu face şi cadouri otrăvite". Liderul PSD nu a omis să adauge şi că, în condiţiile în care Antonescu va înregistra un eşec la alegerile prezidenţiale, ar putea fi nevoit să îşi caute "un adăpost" politic. La rândul său, Iliescu a calificat drept "nefericită" remarca lui Geoană.
La începutul lui aprilie 2009, Crin Antonescu spunea despre Geoană că "este prim-adjunctul lui Băsescu şi că va avea o problemă să fie o alternativă a acestuia. Mircea Geoană e preşedintele unui partid important din România, ca atare este un contracandidat important. Din punctul meu de vedere, cred că discursul politic actual şi probabil poziţia de candidat în cursa prezidenţială a lui Mircea Geoană vor avea de depăşit o mare contradicţie, şi anume aceea că, în vreme ce domnul Mircea Geoană va încerca să se prezinte ca alternativă la actualul preşedinte, Traian Băsescu, ceea ce presupun că va face, în vremea aceea va fi practic în continuare numărul doi al regimului Băsescu, numărul doi al echipei Băsescu, va fi în continuare primul adjunct al lui Traian Băsescu. Ori asta mi se pare o contradicţie destul de greu de depăşit, dar nu este problema mea. Îl respect ca om politic, ca diplomat, cum respect majoritatea oamenilor politici români", a spus Antonescu.În 2 mai 2009, la Oradea, Antonescu declara ferm că nu l-ar ajuta pe Geoană să devină preşedinte nici contra lui Băsescu. Întrebat dacă, în cazul în care el nu va intra în al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale, îl va sprijini pe contracandidatul lui Băsescu - cel mai probabil Mircea Geoană - Crin Antonescu a spus că nu va face acest lucru."Singura miză pe care o vor avea alegerile prezidenţiale din acest an este dacă schimbă ceva esenţial în ţara aceasta sau nu. Or, cu domnul Geoană, ceva esenţial nu se poate schimba!", argumenta Crin Antonescu.În aceeaşi zi, Geoană i-a replicat, tot la Oradea: "Never say never".Întrebat cum comentează declaraţia lui Crin Antonescu, potrivit căreia liderul liberal nu îl va sprijini în turul al doilea în eventualitatea în care se va confrunta cu Traian Băsescu, Geoană a spus: "Îi răspund domnului Antonescu, în cel mai neaoş accent românesc - Never say never!".Întrebat, tot atunci, dacă el l-ar sprijini pe preşedintele PNL în cazul în care acesta s-ar califica împreună cu Traian Băsescu în al doilea tur de scrutin, Mircea Geoană a declarat: "Domnul Antonescu are o singură şansă să intre în turul doi, şi anume ca domnul Băsescu să nu intre. Deci să se roage pentru această posibilitate, care nu m-ar dezavantaja deloc…".În 3 mai, Crin Antonescu spunea că "ţara arde, principalii capi ai coaliţiei, Băsescu şi Geoană, se veselesc la Sâmbra Oilor".
"Ţara arde şi baba se piaptănă. Suntem în faţa unei greve generale în învăţământ pe tezele cu subiect unic, pentru ziua de marţi, mii de întreprinzători s-au radiat sau şi-au suspendat activitatea în faţa impozitului forfetar şi principalii responsabili ai ţării, principalii capi ai actualei coaliţii de guvernare, domnul Băsescu, domnul Geoană se veselesc la Sâmbra oilor", spunea Crin Antonescu.O săptămână mai târziu, tot el remarca faptul că nu trebuie ca Băsescu şi Geoană să intre în turul doi, pentru că nu ar fi o schimbare esenţială.
"Nici într-un caz nu trebuie să se ajungă la un tur doi între Băsescu şi Geoană, pentru că nu ne dă echilibru şi nu e o schimbare esenţială de la Băsescu la Geoană", a afirmat Antonescu.
Campania electorală prezidenţială timpurie l-a făcut pe Antonescu să afirme, în Parlament, şi că PDL şi PSD au minţit când au spus că se aliază pentru a scoate ţara din criză şi să le spună şefului staului şi liderului PSD, Mircea Geoană, pe care l-a numit "ajutorul lui Traian Băsescu", că trebuie să rămână uniţi. În replică, Mircea Geoană i-a transmis ironic că apreciază "nivelul adolescentin" al discursului său.
Liderul PNL a afirmat şi că România este condusă de mincinoşi, "numele lor fiind Geoană, Băsescu şi Boc".
"Lăcuste roşii şi portocalii s-au năpustit să jefuiască ţara, să-şi bată joc de profesori şi să mintă ţăranii. Domnilor Băsescu, Geoană şi Boc, ce mai vreţi să vă lăsăm moştenire? A venit momentul să punem capăt minciunii, să spunem răspicat lucrurilor pe nume. Nu pot să fac pe prostul pentru că nesimţirii i se spune nesimţire, iar neruşinării i se spune neruşinare", spunea Crin Antonescu, la Iaşi, cu doar trei săptămâni înaintea europarlamentarelor.
Tot Antonescu este cel care a spus că, în timp ce Mircea Geoană "se gândeşte mereu dacă este sau nu la înălţimea lui Iliescu", el şi liberalii trebuie să se gândească dacă sunt la înălţimea lui Ion Brătianu, adăugând că pe el Ionel Brătianu îl face "prostănac", şi nu Iliescu.
Decizia lui Geoană de a se retrage din CSAT, în ziua scrutinului pentru PE, i-a adus noi ironii din partea lui Antonescu, acesta spunându-i că trebuia să ştie, atunci când a vrut să devină adjunctul lui Băsescu în Consiliu, că pe un vapor comandă un singur om, recomandându-i să respecte ordinele.
"Nu se pune problema să se rupă Alianţa (PSD-PDL - n.r), astea sunt nişte comedii de campanie cu doi penibili, liderii celor două partide, iar domnul Geoană, atunci când s-a străduit să devină adjunctul, trebuia să ştie că pe un vapor comandă un singur om, aşa încât îi recomand să fie discliplinat şi să asculte ordinele comandantului", decreta Crin Antonescu.
În iunie, Antonescu, deşi declara că Geoană nu intră în turul doi la prezidenţiale, ţinea să precizeze că PNL nu va sprijini nici PSD nici PDL.
"Nici PSD nu ne-au informat că ne susţin pe noi în turul doi, şi, oricum nu-i susţinem pentru că nu se califică în turul doi. Nu există niciun fel de înţelegere în acest sens, nici cu PSD, nici cu PD, nici iniţiată, nici în curs, nici finalizată. Este o luptă pe care noi o dăm cu convingerea că şansa României este de a ieşi din acest sistem odată cu alegerile prezidenţiale", spunea liberalul, subliniind că ţara are nevoie de o schimbare şi în niciun caz gândurile liberalilor nu se îndreaptă către o înţelegere cu PSD ori PDL.
"Ce pot face domnul Băsescu şi Geoană pentru România vedem în cazul lui Băsescu de cinci ani încoace, în cazul lui Geoană de şase luni. Vedem şi ce fac împreună şi e clar că ţara are nevoie de altceva", îşi argumenta el poziţia.
Jumătatea lunii august aduce noi ironii liberale la adresa lui Geoană, numit bufon, alături de Traian Băsescu.
"Eu, personal, cred că în România nu mai merge aşa, ci că se poate şi altfel. O campanie cred că trebuie să fie într-o anumită măsură un spectacol, dar nu se poate reduce la un fel de circ, nu ne putem transforma în nişte bufoni sau milogi care să distrăm nişte oameni necăjiţi. Nu ne putem transforma în nişte circari şi să fim ca Traian Băsescu şi Mircea Geoană şi să jucăm în hore când oamenii sunt disponibilizaţi şi nu au un loc de muncă. Oricât de riscant ar putea să fie, noi nu ne permitem să facem aşa ceva", declama Antonescu, calificându-l pe Băsescu drept "agentul electoral", "avocatul unui partid" şi "un preşedinte al partidului său, şi nu al ţării", iar despre Geoană afirmând că "joacă operetă".
La începutul lui septembrie, la o întâlnire cu studenţii PNL, Crin Antonescu afirma despre Mircea Geoană că era "un om normal", "ministru acceptabil", dar că "a devenit un demagog la fel de caraghios ca Emil Boc" şi de dimineaţă până seara se lamentează prin curţile oamenilor, prin curţile televiziunilor, pe la hore, că nu merge bine România şi el guvernează în acest timp.
Antonescu i-a recomandat lui Geoană şi să se lase de politică, constatând şi că prestaţia acestuia este mai jalnică decât cea a lui Boc şi Băsescu.
"Prestaţia lui Mircea Geoană e mai jalnică decât cea a lui Emil Boc şi a lui Traian Băsescu. Nu poţi spune că n-ai nicio opinie şi că e doar problema premierului când vine vorba de tema asumării răspunderii guvernului. Nu asta este poziţia pe care trebuie s-o aibă un şef de partid aflat la guvernare. Geoană se transformă într-un chibiţ", a afirmat Crin Antonescu, referindu-se la pachetul de legi pentru care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament.
Cu toate acestea, în 15 octombrie, Mircea Geoană îi mulţumea lui Antonescu pentru colaborarea "consfinţită" în ultimele zile, cu referire la căderea Guvernului şi nominalizarea lui Klaus Iohannis ca premier.
Doar o zi mai târziu, Crin Antonescu îşi taxa prompt "colaboratorul": "Mircea Geoană este responsabil, alături de Traian Băsescu, de dezastrul economic al ultimelor nouă luni. El nu se poate prezenta ca o gazelă nevinovată, pentru că PSD a cauţionat multe dintre măsurile proaste luate în această perioadă. A cauţionat şi impozitul forfetar, care a dus la închiderea a peste 100.000 de firme, la fel cum este responsabil şi pentru legea unică de salarizare".
Geoană nu rămâne nici el dator şi exprimă temeri în legătură cu intenţia liderului liberal de a-l folosi pe Klaus Iohannis ca "agent electoral".
"Am senzaţia că domnul Antonescu vrea să-l folosească pe Iohannis şi ca agent electoral pentru propria campanie", a afirmat liderul social-democrat.
La sfârşitul lui octombrie, în faţa propriilor susţinători, la Lugoj, Crin Antonescu spunea că Traian Băsescu şi Mircea Geoană sunt doi oameni "din interiorul sistemului", care "au guvernat România într-o batjocură fără precedent".
"Eu nu am fost aliat niciodată nici cu domnul Iliescu, nici cu domnul Vanghelie, nici cu domnul Voiculescu, nici cu domnul Hrebenciuc. Domnul Traian Băsescu, cel care ţipă astăzi împotriva acestor domni, a fost aliat, până acum două săptămâni, vreme de nouă luni, cu ei, au furat România de au spart, au guvernat România într-o batjocură fără precedent în care s-au certat în fiecare zi şi astăzi îşi scot ochii", afirma el.
La începutul lui noiembrie, liderul PNL relua teza conform căreia liberalii nu îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul doi, spunând că nu are de gând să ceară electoratului său să-l voteze pe liderul social-democrat.
Tot el afirma că nu se poate preface că înghite minciunile lui Geoană.
"Nu sunt deloc duşman cu domnul Geoană, am vorbit despre anumite calităţi ale domniei sale, pot să o fac şi acum, dar nu pot să mă fac că înghit minciunile pe care le spune domnul Geoană, nu pot să mă prefac acum a crede că domnul Geoană a venit direct din Rezistenţă, din Munţii Făgăraş, unde stă din 1945, că nu a guvernat România, că nu a fost un fel de adjunct al lui Traian Băsescu în anul 2009. Acestea sunt nişte lucruri reale", a declarat, într-o conferinţă de presă, Antonescu.
El a spus şi că nu ştie dacă Marian Vanghelie "sau un om garantat de Vanghelie" va fi prim-ministru, dar probabil nici Geoană nu ştie şi a sugerat că acestuia i se va impune premierul în eventualitatea în care va ajunge preşedinte.
Antonescu a mai spus şi că n-ar lucra cu Hrebenciuc, dar că, totuşi, este mai "confortabil" cu PSD decât cu PDL.
"Problema e cu cine lucrezi, şi iată că domnul Hrebenciuc nu e un om cu care eu ca preşedinte să lucrez din PSD. Domnul Hrebenciuc, un politician care are şi merite, e un politician redutabil nu doar prin iscusinţa sa şi abilitatea sa, dar România asta în douăzeci de ani s-a construit cu oameni şi de tipul lui Viorel Hrebenciuc. Este însă trecut, din punctul meu de vedere", a comentat Antonescu, la o emisiune TV.
El l-a criticat pe Geoană pe tema vizitei secrete la Moscova şi l-a calificat drept o variantă inacceptabilă pentru Preşedinţia României.
"Pe parcursul anului 2009, atitudinea mea a fost constant critică, cu argumente politice, la adresa lui Mircea Geoană, în calitatea sa de preşedinte al PSD, care a guvernat vreme de aproximativ nouă luni. Împreună cu PDL, împreună cu Traian Băsescu, au guvernat în mod catrastrofal România", a declarat Antonescu.
În 15 noiembrie, la Piatra Neamţ, Crin Antonescu a declarat că îşi doreşte cu precădere o confruntare electorală cu Mircea Geoană şi a spus că îi cere lui Viorel Hrebenciuc "să-i dea drumul" acestuia măcar "o oră", cu garanţia că liberalii îl vor "aduce acasă".
"Pe domnul Geoană îl doresc cu precădere la o dezbatere şi îi cer oficial domnului Hrebenciuc să-i dea voie. Îi garantez integritatea, securitatea, dar nu poate termina totuşi o campanie electorală crezând că se va califica în turul doi numai că se înverşunează domnul Cristoiu să spună asta de dimineaţă până seara împreună cu alţi colegi. Adică să-i dea drumul o oră domnului Geoană, singur, că-l aducem acasă, garantăm", a spus liderul PNL.
Tonul ironic a continuat, Atonescu susţinând că, pentru a-l găsi pe Geoană şi pentru a face o dezbatere, liberalii ar trebui să-i ţină calea, la un moment dat, lui Geoană şi să se deghizeze cu şepci roşii.
"Am impresia că o să-i ţinem calea, la un moment dat, când merge pe jos, să ne deghizăm cu nişte şepci roşii, să-i ieşim în cale şi să-i zicem: «Mircea, hai să facem o dezbatere», că altfel nu-l găsim", a spus Crin Antonescu.
Miercuri, 18 noiembrie, într-o dezbatere televizată, Antonescu îi transmitea lui Geoană să fie el însuşi, în timp ce Geoană îi sugera să se maturizeze.
Antonescu l-a acuzat pe Geoană că este un om care nu-şi respectă cuvântul dat, referindu-se la încălcarea acordului dintre echipele de campanie ale principalilor cinci candidaţi pentru o confruntare televizată, la TVR.
Dezbaterea de final de campanie între Geoană-Antonescu-Băsescu a fost prilej de noi dispute.
Candidatul PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu, i-a spus contracandidatului social-democrat, Mircea Geoană, că îl consideră "demagog", liderul PSD răspunzând că "l-a menajat tactic în campanie", dar "să nu sară calul".
"În 2009, aflaţi la guvernare, n-aţi făcut nimic sau aţi făcut numai rău. Pentru mine, sunteţi un demagog", i-a spus Antonescu lui Geoană. Mircea Geoană a intervenit, spunându-i : "V-am menajat tactic în campanie, dar vă rog să nu săriţi calul".
De altfel, şi la finalul dezbaterii, mesajul lui Antonescu a fost tot împotriva lui Geoană. El i-a rugat pe români să îl ajute să treacă de Mircea Geoană pe 22 noiembrie, ca pe 6 decembrie să treacă cu toţi de Traian Băsescu şi i-a îndemnat să vină la vot şi să-şi exprime opţiunea.
"Am să vă vorbesc, dragii mei compatrioţi, foarte simplu, sincer am vorbit mereu, de data asta voi vorbi foarte simplu. Veniţi la vot toţi cei care vreţi o schimbare adevărată şi o şansă adevărată! Ajutaţi-mă pe 22 noiembrie să trec de Mircea Geoană, pentru ca toţi să trecem pe 6 decembrie de Traian Băsescu!", a susţinut Antonescu. El nu a uitat să-l menţioneze pe candidatul social-democrat nici în declaraţia de după anunţarea rezultatului exit-poll-urilor.El spunea că încă există şansa de a trece în turul doi, recomandând liberalilor să continue numărătoarea paralelă şi acuzând institutele de sondare de manipulare. Candidatul PNL a spus că este fericit pentru faptul că a reuşit să dea un semnal românilor de bun-simţ care au dreptul şi posibilitatea de a hotărî soarta României, lipsit fiind de mijloacele pe care "cei doi abonaţi ai puterii politice din România", Traian Băsescu şi Mircea Geoană, le-au avut. Luni, la prânz, Crin Antonescu evoca posibilitatea susţinerii pentru Geoană în turul doi, iar puţin mai târziu Mircea Geoană vorbea despre încrederea sa într-o majoritatea social-liberală cu Iohannis premier, neuitând să salute "maniera matură şi demnă" în care domnul Crin Antonescu a prezentat momentul pe care l-a trăit duminică seară, la anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor şi să menţioneze că nu este uşor un astfel de moment în care trebuie să te declari învins, adăugând că ştie acest lucru şi din experienta lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...