sâmbătă, 15 august 2009

Florin Bogardo s-a grăbit să plece....


Compozitorul care a dat viaţă “Anilor de liceu”, melodie ce stârneşte fiori şi trezeşte nostalgii fiecăruia, a plecat dintre noi....si el a plecat astăzi înainte să împlinească 67 de ani!
Chiar dacă artistul se retrăsese de multă vreme, s-a ştiut că a fost un bărbat talentat şi fatal, după care fetele şi femeile tânjeau în taină, neştiute de nimeni.
Îmi amintesc acum o declaraţie pe care a făcut-o maestrul în urmă cu un an când un incendiu a devastat locuinţa sa şi a partenerei sale de viaţă, Stela Enache: “Am trăit în discreţie şi tot aşa vrem să şi murim”. Bogardo a fost artistul care a menţinut întotdeaua discreţia în privinţa vieţii personale.
Despre compozitorul Florin Bogardo se pot spune încă foarte multe: Bogardo s-a nascut in 1942, in Bucuresti. El a compus si interpretat multe dintre piesele sale, uneori in duet cu Stela Enache. Bogardo a inceput sa studieze pianul inca de la virsta de cinci ani, iar la 17 ani compune fantezii si preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variatiuni. A studiat la conservatorul „Ciprian Porumbescu”, compunand in aceasta perioada lucrari camerale. Din 1963, s-a dedicat muzicii usoare. Printre cei care i-au interpretat melodiile, s-au numarat Margareta Paslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai si, mai ales, Stela Enache. A compus peste 300 de piese de muzica usoara, majoritatea cintecelor lui fiind pe versurile lui Eminescu, Blaga, Alecsandri, Marin Sorescu. Printre cele mai cunoscute dintre melodiile compuse de el se numara: Cindva o luntre alba, Ani de liceu, N-ai sa ma poti uita, Balada pescarusilor albastri, Sa nu uitam trandafirii, Tablouri, Sa pot, Frumoaso cu ochi limpezi. Florin Bogardo a compus coloana sonora pentru diferite filme, intre care "Liceenii" si "Declaratie de dragoste".
Dumnezeu să îl aibă în grijă!

Un comentariu:

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca! Muzica lui a fost fredonata de noi toti, si cui nu i-a placut oare filmul "Liceenii"? Incet, incet, dispar valorile si se pare ca mai greu apar altele.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...