joi, 23 iulie 2009

La Bucuresti se protesteaza, in Sanmartin se amprenteaza


la postul de politie din Sanmartin, judetul Harghita, s-a inceput amprentarea si fotografierea a 25 de romi, incluzand 3 minori cu varste intre 14 si 18 ani. Politistii din localitate si din Miercurea Ciuc au incetat procedura in prezenta reprezentantilor organizatiilor de romi Sanse Egale si Romani CRISS, reusind sa amprenteze 12 persoane. Subliniem faptul ca romilor nu le-au fost prezentate motivele pentru care era necesara efectuarea identificarii dactiloscopice a acestora. Initial ei nu au fost informati nici de ce trebuie sa se prezinte la postul de politie. Li s-a explicat ulterior ca trebuie sa dea declaratii cu scopul de a solicita daune morale maghiarilor pentru prejudiciul cauzat.

Procedura la care au fost supusi astazi romii din Sanmartin este abuziva si nelegala, incalcand flagrant normele nationale in materie, prevazute de Legea Cazierului Judiciar, dar si dispozitii ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in speta art.3, 8 si 14[1] .

Paradoxal, in acelasi timp cu amprentarea ilegala din Sanmartin, organizatii de romi si diferiti alti participanti sustineau un protest legal in Bucuresti, cu privire la modul in care sunt gestionate conflicte interetnice si situatiile post-conflict din judetul Harghita, din ultimele doua luni.

Evenimentele de astazi intaresc convingerea organizatiilor semnatare de a continua demersurile legale pentru ca autoritatile sa asigure reintoarcerea romilor in Sanmartin, in siguranta si demnitate si reintegrarea acestora in viata comunitatii.
[1] Articolul 3 . Interzicerea torturii - Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.
Articolul 8 . Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie 1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. 2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirii faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.
Articolul 14 . Interzicerea discriminării. Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta convenţie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.

Un comentariu:

  1. Imi pare rau ca se creaza artificial niste conflicte, care apoi sunt intretinute cu multa abilitate. Din pacate, in zona Harghita si Covasna unde predomina populatia de etnie maghiara, exista cu adevarat discriminare si nu numai fata de rromi, ci si de romani. Acum ceva timp in urma prim ministrul Australiei a tinut un discurs pentru persoanele de alta nationalitate in care le spunea ca daca nu le place acolo atunci ar fi bine sa se intoarca de unde au venit! Morala este ca ar trebui sa se adapteze la ceea ce este aici si la legile tarii noastre, fara a mai incerca sa strige ca vor autonomie sau mai stiu eu ce.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...