marți, 29 martie 2011

Distrigaz Sud, acuzată că umflă facturile la gaze după o reţetă patentată în Franţa


O asociaţie de locatari s-a trezit cu o factură mult umflată de GDF SUEZ Energy Romania(fosta Distrigaz Sud) care a adăugat la consumul indicat de contor un altul arătat de un dispozitiv care nu mai fusese citit de 4 ani. Administratorul spune că e un abuz, dar distribuitorul spune că acţionează legal.
Gabriel Florin Dinu este administratorul unui complex de blocuri din Bucureşti, zona Amzei şi are o problemă cu furnizorul de gaze. Care, pe scurt, „fură asociaţia de locatari pe faţă", înregistrând cantităţi suplimentare de gaze consumate fără o bază contractuală. Totul, prin intermediul unui dispozitiv numit convertor de temperatură care a fost instalat de distribuitor cu mai mult timp înainte, scrie money.ro

„În data de 18 octombrie 2010 a venit un cititor de contor de la Distrigaz(GDF Suez Energy Romania – n.r.) şi a citit index-ul. N-o mai făcuse de trei luni. Noi, oricum, în fiecare lună după ce luam index-urile le comunicam prin telecitire la dispeceratul lor. Ei bine, la câteva zile după aceea, am primit o factură la gaze mai mare cu 14.400 de metri cubi faţă de ce indica contorul. Ne-am adresat în scris furnizorului şi ne-a programat o altă citire în prezenţa mea . Era o diferenţă foarte mică între prima citire şi aceasta. Diferenţa de 14.400 de metri cubi ar fi fost dată de citirea acelui convertor de temperatură. Atunci i-am întrebat în baza cărui fapt ni se adaugă această diferenţă la factură pentru că în contractul nostru cu ei nu există nicio menţiune care să spună că trebuie citit şi acel convertor", povesteşte administratorul Dinu.
La insistenţele acestuia, reprezentanţi ai companiei de gaze i-au explicat că acel convertor intră în funcţiune în sezonul rece iar funcţia lui este de a „a asigura conversia volumelor de gaze măsurate în condiţii de lucru la condiţiile de bază – temperatura 15 ° C şi 1,013 bari. Dincolo de această explicaţie seacă, administratorul Dinu a priceput că , odată scăzută scăzută temperatura sub nivelul condiţiilor de bază, convertorul începe să indice în plus deşi consumul nu creşte.
Revoltaţi, locatarii din ansamblu rezidenţial menţionat au decis să nu plătească decât cantităţile arătate de contor. GDF SUEZ Energy Romania le-a trimis două somaţii prin care erau avertizaţi să plătească totul, înclusiv cei 14.400 de metri cubi suplimentari, în caz contrar urmând a le fi sistată furnizarea gazelor naturale. La această ameniţare locatarii au răspuns cu alta, şi anume că vor acţiona în instanţă furnizorul dacă nu se înţeleg cumva asupra sumelor de plată. Compania nu a dat niciun răspuns, până în prezent.
„Aşteptăm, să vedem ce vor mai zice. Până atunci le-am interzis accesul reprezentanţilor GDF la contor care este amplasat în curtea nostră interioară. Nu este domeniu public, avem dreptul la aşa ceva. Potrivit calculelor noastre în fiecare an, din 2006, când au fost instalate convertoarele, până acum, am fost încărcaţi cu 3.650 de metri cubi. Până în octombrie anul trecut nu au fost citite vreodată şi s-au trezit acum s-o facă. Nu e corect să plătim şi cantităţile alea suplimentare mai ales că, prin contract, nu ni s-a pus în vedere că trebuie s-o facem", arată administratorul Dinu.
Aparent „şmecheria" companiei franceze a fost importată în România tocmai din ţara natală. Doi cetăţeni francezi, Abibaul Maurice şi Lionel Dambuy Touchon, care locuiesc în blocul din Amzei afirmă şi ei că un astfel de scandal legat de convertoarele de gaze a izbucnit şi în Franţa anului 2006. Amploarea lui l-a făcut pe Ministrul Industriilor francez din acea perioadă să demisioneze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...