luni, 26 aprilie 2010

Constanţa lui Mazăre mai inventează ceva. Afacerea "cetăţean de onoare". Pentru intravilan.


Consilierii locali ai municipiului Constanta discuta in sedinta de joi un proiect de Hotarare prin care toti alesii locali, care au avut trei mandate, sa fie facuti automat cetateni de onoare ai urbei. Miza propunerii pare sa fie suprafata de teren in intravilan ce se poate atribui unui cetatean de onoare odata, cu titlu de proprietate.



Am scris astăzi un material în ZIUA VECHE despre alte afaceri derulate sub marca "Radu Mazăre".

Ca recompensa pentru promovarea numelui unei localitati, edilii obisnuiesc sa acorde titlul de “cetatean de onoare” artistilor, sportivilor, profesorilor, fetelor bisericesti ori politicienilor.

In ultima vreme s-a instituit o cutuma prin care aceste titluri se acorda dupa ce personajul fata de care se doreste o anumita recompensa a trecut la cele vesnice sau a fost arestat, dupa modelul primarului orasului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau. Si cum unii s-au gandit ca ar trebui facut ceva si pentru cei care inca nu au plecat „la cele sfinte”, sau la proprire, exista unii politicieni care transforma acest titlu intr-un obiect de troc.

Asa par a sta lucrurile si in cazul unor liberali de la Constanta, care s-au gandit ca nu exista nici o solutie pentru a-i cuceri pe oamenii din partidul lui Radu Mazare si au venit cu ideea ca acei consilieri locali sau judeteni care au mai mult de trei mandate la activ sa primeasca titlul de cetatean de onoare. Ca o coincidenta, acum, acest titlu i-ar avantaja pe pesedisti cu venituri substantiale si afaceri pe masura. Asa stau lucrurile in cazul lui Felix Stroe (PSD)– fost viceprimar al municipiului Constanta, sef al Regiei locale de apa, Gheorghe Stoica (PSD)– important om de afaceri si fost „fata bisericeasca”, Mircea Dobre (PSD) – prosper om de afaceri in panificatie si Danut Moisoiu (fost PSD, in prezent PDL) care deruleaza afaceri in judetul Constanta in diverse domenii. Toti cei patru sunt la al treilea mandat de consilier local.

“Nu s-a renuntat la idee”

Surse din PNL ne-au precizat ca ideea a apartinut actualului consilier local municipal Victor Manea, acesta supunand propunerea in ultima sedinta restransa a organizatiei liberalilor de la Constanta a carui presedinte este. La aceasta initiativa a aparut ca si co-autor si deputatul PNL Gheorghe Dragomir care chestionat fiind de reporterul ziuaveche.ro in aceasta privinta nu si-a mai putut aminti cine a avut aceasta idee: „Nu a fost ideea mea, insa, nu mai stiu a cui a fost neaparat pentru ca sunt doar co-autor. Nu era printre prioritatile mele si eu am spus ca acum altele sunt proiecte mult mai importante”. Deputatul liberal ne-a precizat: „Nu s-a renuntat la idee, dar ideea asta de cetatean de onoare este mult spus. Sunt consilieri de trei mandate si nu neaparat se ridica la nivelul unui cetatean de onoare. Poate ar trebui sa fim foarte rigurosi daca vom desemna astfel de oameni.”

Beneficii

Desi fiecare localitate isi are propriile regulamente de acordare a titlului de Cetatean de onoare, drepturile de care beneficiaza cetatenii care se bucura de acest statut sunt cam aceleasi pretutindeni la nivel national. Astfel, cetatenii de onoare au dreptul de a circula gratuit cu toate mijloacele de transport in comun si au acces liber la toate spectacolele si manifestarile stiintifice, cultural-artistice si sportive de pe raza respectivei localitati. Consiliile locale care au punga mai larga le ofera si reducere de 50% la facturile de apa, canal si termoficare, le atribuie suprafete de teren in intravilan, cu scopul construirii unei locuinte, le acorda diverse facilitati fiscale ori gratuitate la atribuirea unui loc de inhumare in cimitirul din localitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...