marți, 25 august 2009

A mai aparut unul...


Remus Cernea

n. 25 iunie 1974

- scurtă prezentare –




Remus Cernea este cunoscut în societatea civilă din România pentru numeroasele acţiuni civice derulate în ultimii ani care vizează apărarea şi promovarea drepturilor omului şi în special apărarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de gândire conştiinţă şi religie a fiecărui cetăţean, indiferent de convingerile sau credinţele acestuia, respectarea principiului democratic al separării dintre stat şi biserică, sau respectarea dreptului de a alege şi de a fi ales.



Remus Cernea este Preşedintele Asociaţiei Umaniste Române. Până în august 2008 a fost, timp de 5 ani, director executiv al asociaţiei Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă. A organizat numeroase acţiuni civice, coaliţii de organizaţii neguvernamentale, proteste de stradă, manifestări culturale.



Remus Cernea a devenit cunoscut opiniei publice la începutul anilor 2000 pentru realizarea şi promovarea cărţilor electronice şi a enciclopediilor multimedia novatoare dedicate unor autori contemporani sau unor personalităţi clasice ale culturii române precum I.L. Caragiale, Constantin Brâncuşi, Nichita Stănescu, Ion Creangă, pe care le-a prezentat ani la rândul în cadrul unor evenimente culturale şi târguri de carte.



În noiembrie 2007 publică, la Editura Tritonic, volumul de articole „Manifest împotriva becalizării României”.

Remus Cernea a publicat articole în reviste precum 22, Observator Cultural, Le Monde Diplomatique (editia română), Dilema Veche, Cultura. În perioada iulie – septembrie 2007 a prezentat în fiecare vineri dimineaţa, la ora 11.30, un editorial pe Radio România Cultural. Publică primul său articol – Secular humanism comes to Romania - într-o revistă americană prestigioasă, Free Inquiry, în numărul din august / septembrie 2008 al acesteia[1].

Realizează un studiu comparativ despre sistemele electorale ale tuturor ţărilor din Uniunea Europeană versus sistemul electoral românesc evidenţiind numeroasele vicii profunde ale acestuia din urmă. Textul a fost publicat în 7 episoade pe site-ul www.rocultura.ro .

Pe baza acestuia va fi prezentat în curând, în Parlamentul European, de către Verzii Europeni, un material privind gravele probleme ale sistemului electoral din România. Iniţiază o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în privinţa unei grave discriminări între competitorii electorali conţinută de legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Alte repere biografice importante:

Este iniţiatorul declarării zilei de 24 august drept Ziua Internaţională împotriva intoleranţei, discriminării şi violenţei bazate pe preferinţe muzicale sau vestimentare şi lifestyle[2].

Pe 5 şi 7 iunie 2009, la Londra, Asociaţia Umanistă Română, al cărei fondator şi preşedinte este, devine membră a European Humanist Federation, respectiv International Humanist and Ethical Union, cele mai importante organizaţii internaţionale umaniste.

Site-ul asociaţiei umaniste www.secularhumanism.ro devine pentru o săptămână (11 – 17 mai 2009) cel mai vizitat site al unui ong românesc, cu peste 13.000 de vizite în acel interval.



The Nordic Rainbow Humanists a acordat premiul „Rainbow Humanist Award 2009” pentru Remus Cernea şi colegii săi din Asociaţia Umanistă Română[3].

„...pentru că vorbesc şi scriu despre situaţia lesbienelor, gay-lor, bi-sexualilor şi transsexualilor ca o temă ce priveşte un drept al omului şi ca un drept de a lua decizii în viaţa personală - ceea ce reprezintă o valoare esenţială umanistă a autonomiei personale – în ciuda unei opoziţii puternice din partea opoziţiei intoleranţei religioase sau oponenţilor politici şi a unei prese ostile. (...)”

Elaborează şi propune o rezoluţie pentru "Threats to the status of science and social-humanistic disciplines in education"[4] votată la Washington D.C. în 8 iunie 2008 de Adunarea Generală a International Humanist and Ethical Union – cea mai importantă organizaţie umanistă mondială.

Un fragment din textul autobiografic „Turist de război la Belgrad”, în care este relatată experienţa limită trăită la Belgrad în timpul bombardamentelor NATO din 1999, a fost subiect la bacalaureat la examenul oral de Limba şi Literatura Română.

În calitate de Director executiv al asociaţiei “Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” derulează şi coordonează în perioada 2004-2005 campania de succes “Salvaţi Parcul Carol! Salvaţi statul de drept!”. Pentru aceasta, asociaţia este nominalizată la Gala Societăţii Civile pe anul 2004, la premiul pentru cea mai bună campanie din România şi la premiul pentru secţiunea „Comportament civic şi participare publică”, clasându-se pe poziţia a doua la ambele secţiuni.

Societatea Culturală Noesis cu care a realizat primele cărţi electronice din România şi primele enciclopedii multimedia consacrate unor repere culturale româneşti (precum I.L. Caragiale, Nichita Stănescu, Ion Creangă şi C. Brâncuşi) a fost nominalizată (în 2002) la premiile Internetics pentru cel mai bun site cultural din România – www.caragiale.net, clasându-se pe poziţia a doua.

La vârsta de 14 ani devine campion la şah al oraşului Bucureşti la grupa sa de vârstă".


Pfuuuuuu....si iata vestea cea mare. Si el vrea sa ajunga la Cotroceni asa ca va candida la alegerile prezidentiale din acest an.

Un comentariu:

  1. Macar asta are ceva neuroni, a facut cate ceva, e clar ca ii merge mintea, nu musai sa fie presedintele unei tari, dar macar sa apara pe ici pe colo. Ce sa spunem de nenea stutz, care invarte caltzi pe la instalatii....no, vedem noi ce si cum pana la urma.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...