vineri, 7 ianuarie 2011

Adevarul despre noul Cod al Muncii - Drepturile angajatului pot fi diminuate prin decizia unilaterala a angajatorului


Conform noului text de lege al proiectului privind modificarea Codului Muncii, articolul 52 aliniatul 2:
“In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structural sau similare pe perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana , cu reducerea corespunzatoare a salariului pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.”
Observam ca in textul de lege nu este specificata limita maxima privind perioada pe care angajatorul poate decide unilateral daca activitatea sa, se va desfasoare doar 4 zile din 5 zile lucratoare pe saptamana.
Aceasta reducere de activitate presupune o modificare unilaterala a tuturor drepturilor contractuale ale salariatilor cu 20%.
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca prin intiativa angajatorului nu era permisa pana in prezent.
In aceasi masura, conform articolului 52 aliniatul 4) angajatorul va putea suspenda contractual de munca prin decizie unilaterala:
“In cazul in care din motive obiective este necesara reducerae sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maxim 15 zile pe an, cu obligativitatea reluari ei, angajatorul, poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa informarea prealabila a sindicatului reprezentativ la nivelul unitatii. “
Observam ca nu se specifica daca este vorba de zile lucratoare sau zile calendaristice.
Aceste doua modificari ale Codului Muncii limiteaza posibilitatea ca angajatul sa beneficieze de protectia somajului tehnic, desi este la dispozitia angajatorului.

Concluzie:
Defavorizat : Angajatul
Favorizat : Angajatorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...