joi, 24 iunie 2010

Despre moralitate şi „elite"


"Recent, pe la începutul lunii iunie 2010, în presa locală timişoreană, mai ales în Adevărul de seară, au apărut articole prin care este incriminat gestul rectorului Ioan Talpoş de a plăti câte 900 de euro/conferinţă principelui Duda. Incriminarea este făcută de către Marcel Tolcea(foto), Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, care sunt prezentaţi de ziarist (?!) drept „nume grele" ale „elitei universitare" de^ la UVT. Cică plata pentru principe s-ar fi făcut printr-o firmă de consultanţă a ziaristei Lia Epure. Rectorul a răspuns că acele plăţi s-au făcut din sponsorizări, nu din banii UVT. Aşadar, dacă lucrurile stau aşa, atunci problema nu este una juridică, ci cel mult morală. Dar cine sunt moraliştii? Are Marcel Tolcea dreptul moral de a-i moraliza pe alţii? El este profesor la UVT dar şi directorul unui muzeu din Timişoara, un muzeu de specialitate pentru care M.T. nu are nici o calificare. E moral ca specialiştii din acest muzeu sa aibă un director fără calificare în domeniu, numai pentru că M.T. este în graţiile puterii portocalii care a creat şi muzeul şi postul de director anume pentru M.T.? Se aude că M.T. este şi consilier particular pentru ministrul Funeriu. Consiliază pe bani? Apoi, a fost moral ca ani de zile, câtă vreme la secţia de gazetărie de la UVT se intra prin examen de admitere, M.T. să-i mediteze pe toţi candidaţii (dar absolut pe toţi, altfel nu aveau nicio şansă) la o disciplină impusă tocmai de el, aşa-zisa „vocaţie jurnalistică", iar cei meditaţi cu ani în urmă să-i facă servicii publicitare, să-i ofere spaţii în ziare pentru care M.T. este plătit ori sa-i stea la dispoziţie cu orice vrea M.T. să publice, fără o verificare minimă a informaţiilor? A fost moral să-1 acuze prin diverse ziare pe fostul rector că şi-a adus fiica în UVT, când M.T. îşi adusese soţia în UVT cu aprobarea aceluiaşi rector? Era moral M.T. când acuza în dreapta şi în stânga pe unii şi pe alţii că sunt comunişti, iar tatăl lui fusese un primar comunist mulţi ani, iar el, fiul, cenzor pentru publicaţii şi student la Ştefan Gheorghiu, adică vaşnic luptător şi soldat credincios pentru cauza partidului? Cu câtva timp în urmă, nişte studenţi de la jurnalism l-au surprins pe M.T. în birou, aşezat în genunchi în faţa unei colege de-a lor, căreia îi recita poezele din creaţia proprie, adresându-i-se drept „muza mea"! Biata fată s-a bucurat enorm când şi-a văzut colegii, căci pe moment a scăpat. Dar insistenţele lui M.T. au continuat, iar studenta, pentru a scăpa, s-a transferat la altă universitate. Cazul nu este singular. Despre ce moralitate putem vorbi la M.T.?
Dar de când Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa sunt „nume grele" în „elita UVT"?
Se pare că, de fapt, mesajul propriu-zis al acestor articole acesta este (să se ştie că respectivii sunt „elite"), nu conferinţele lui Duda. Ei bine, UVT şi-ar fi închis de multă vreme porţile dacă astea i-ar fi elitele. UVT chiar că are elite, profesori de la matematică, de la fizică şi chimie, de la ştiinţe economice şi de la alte secţii, profesori cu lucrări recunoscute în străinătate şi în ţară. Cei trei nu se numără în această categorie. La facultăţile de ştiinţe sociale, facultăţi mai tinere în UVT, s-au impus şi câţiva profesori pe plan naţional şi internaţional, sunt doi-trei profesori din acest domeniu care au distincţia europeană de „profesor Jean Monnet", tot aşa profesori care au premii ale Academiei Române pentru lucrări de autor, dar cei trei nu se regăsesc nici aici".

(Un grup de profesori universitari de la UVT)

PS: Mâine urmează episodul II "Despre moralitate si ^elite^ "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...