miercuri, 5 mai 2010

Dezmăţ financiar la Universitatea de Vest Timişoara


Principele Radu Duda s-a obisnuit in ultimele sase luni sa conferentieze tot mai des la Universitatea de Vest de Timisoara (UVT).


Profesor de jurnalism chiar la UVT, Marcel Tolcea scrie pe blogul sau, http://marceltolcea.blogspot.com/, ca: “Alteta Sa a insemnat, pentru studentii nostri, un nesperat prilej de a afla ca netul nu e neaparat democratic, de vreme ce 70 la suta din componentele unei bombe atomice se pot achizitiona prin intermediul spatiului virtual”. Tolcea continua ideea spunand: “ceea ingrijoreaza cel mai mult este ca firma care l-a condus in amfiteatrele UVT pe Principe ar fi achizitionat o conferinta cu excesivul pret de criza de 3.000 de euro”. “E de asteptat, desigur, o pozitie a UVT in acest dezmat financiar in care preparatori, asistenti, lectori si conferentiari din cocioaba neregala a UVT sunt scuipati salarial cu un misto de euro per luna!”, conchide profesorul de jurnalism.

Care a fost ideea

Contactat telefonic, conf. univ. dr. Dan Radu Moga - cancelar responsabil cu problemele legate de suportul managementului universitar, imagine universitara si coordonarea activitatilor de secretariat la UVT - ne-a confirmat prezenta Principelui la Timisoara, precizand chiar ca si in aceasta luna acesta va fi iarasi prezent in Banat. “Ne-am fi dorit sa fie prezent chiar mai mult insa agenda sa nu i-a permis. Este un ciclu de patru conferinte care au fost realizate. La inceput a fost o discutie doar cu studentii de la Stiinte Politice, Alteta Sa dorind sa se adreseze unui numar limitat de studenti de la aceasta sectie. Insa, pe parcurs, Principele, s-a exprimat ca vrea sa se adreseze si studentilor de la drept si atunci conferintele au capatat un caracter mai larg”, a explicat Moga. Intrebat daca Universitatea a platit 3.000 euro pentru ca Duda sa sustina astfel de prelegeri Moga nu a mai fost atat de convingator in raspunsuri: “Stiu ca Alteta Sa a venit direct la Universitate si apoi discutiile s-au purtat dinspre Facultate spre Senat. Ideea a fost sa largim cadrul de prezenta la aceste conferinte”. Totusi, Moga nu a exclus posibilitatea ca UVT sa fi platit aceasta suma catre Principe insa ne-a promis ca se intereseaza asupra subiectului. “Trebuie vazut daca Universitatea plateste acest onorariu pentru prelegeri si sa vedem daca i se platesc direct sau daca nu cumva organizatorul conferintei face acest lucru”, a mai adaugat cancelarul UVT. Si daca in prima instanta cancelarul a fost extrem de amabil, in momentul in care i-am solicitat sa ne furnizeze clar aceste informatii s-a scuzat spunand: “Eu am iesit pe coridor sa raspund la acest telefon. Este un amfiteatru cu studenti care ma asteapta. Este ora 15. Nu am cum, nu am cum.” Totusi, conf. univ. dr. Dan Radu Moga ne-a promis ca directioneaza solicitarea noastra catre rectorat de unde avem sa asteptam un raspuns. Pe care inca il asteptam.

7 comentarii:

  1. Ma gandeam ca Duda asta le preda ceva lectii de actorie. Ce dracu se baga asta asa in seama frate? Care-i...duda pana la urma? Nu s-au saturat astia sa pupe dosuri regale? De fapt asta plimba capra aia "regala" el nu este decat un actor....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a fost foarte greu sa accept familia regala!Am invatat in timp ca e utila. Insa un singur lucru ramane: Duda asta tot duda e pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol fals de la un capat pana la altul. UVT nu a platit niciun leu. Care e treaba ca principele a primit onorariu de la o firma privata pt ca a conferentiat? Stiu ca la Conferintele Microsoft au fost sume cu mult mai mari. Firmele privata au dreptul sa-si cheltuiasca asa cum cred banii lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un grup de profesori universitari de la UVT24 iunie 2010 la 13:06

    Despre moralitate şi „elite" 2

    Mai mult:

    Marcel Tolcea predă la o secţie de gazetărie, deşi nu are specializare în domeniu (anul 1989 1-a prins student la Ştefan Gheorghiu, dar n-a apucat să termine). El a terminat română-franceză, dar catedrele respective nu l-au primit, atunci în ce domeniu este „elită"? Preocupările lui sunt de esoterism, dar nici cei de aici nu-i acordă vreo recunoaştere. Atunci, despre ce „elită" vorbim domnilor gazetari meditaţi de M.T.? Cu ani în urmă, M.T. a ajuns membru în CNEEA (agenţie de evaluare şi acreditare universitară), agenţia care a precedat actuala ARACIS. Numai că după câteva luni de zile a fost dat afară. Pentru ce motiv? Atenţie, domnilor gazetari meditaţi de M.T.! Pentru incompetenţă!!!

    Viorel Marineasa este un bătrânel pensionar, ajuns la pensie din postul de conferenţiar. Abia a reuşit, la bătrâneţe, un pic înainte de pensionare să ajungă conferenţiar. De profesor n-a mai fost vorba niciodată! Atunci, care „elită"? El a terminat ca şi M.T. română-franceză, dar respectivele catedre n-au avut nevoie de el. Deci, la fel ca M.T., s-a văzut pe la gazetărie, domeniu în care nu are nicio pregătire. Vorbim de „elită"? Până în 1989 V.M. era metodist pe la Casa de cultură a studenţilor, adică făcea pentru aceştia planuri de educaţie socialistă, revoluţionară...

    Daniel Vighi, aşa după cum s-a postat informaţia la un moment dat pe site-ul UVT, abia a intrat la facultate la fără frecvenţă, a reuşit apoi să treacă „la zi", că tatăl era securistul unei unităţi militare din zonă. A terminat şi el română-franceză, la absolvire a beneficiat de punctajul acordat studenţilor cu activitate comunistă exemplară. Cu toate acestea abia a prins un post printr-un cartier mărginaş al Timişoarei. A ajuns cu greu în UVT, după 1990, cu sprijin de la unii şi de la alţii. Cu foarte multă greutate a ajuns conferenţiar, atunci s-a aruncat în genunchi şi i-a îmbrăţişat picioarele şefului de catedră. In urmă cu niciun an de zile a căzut la examenul de profesor. A fost nevoie iar de intervenţii şi ajutor pentru a lua, în sfârşit, titlul de profesor. Deci, care „elită"? Şi care moralitate? Şi el semna cu M.T. memorii împotriva fostului rector, îl acuza moralizator pe rector că şi-a adus fiica în UVT, dar soţia lui D.V. lucrează şi acum la Biblioteca UVT. în plus, D.V. are şi azi un dosar la poliţie pentru deturnarea unor fonduri ale sindicatului. Care „moralitate"? Care „elită"?

    Care este atunci miza acestor articole? Simplă ca bună-ziua, M.T. şi D.V. se visează şi se doresc rectori şi prorectori ai UVT. Pentru acest motiv au atacat vehement în presă şi pe la tribunale şi pe fostul rector. Nu i-a ales nimeni, au stat doi ani „liniştiţi", şi-au lins rănile, iar acum au început campania pentru următoarele alegeri. Cam cu doi ani înainte au început şi în legislaţia anterioară. Cu doi ani în avans încep şi acum. Doresc să fie percepuţi ca „elite" şi persoane „morale"... Mai trebuie să-i şi creadă cineva! Iar pentru a-i crede e nevoie de performanţă naţională şi internaţională. De unde aşa ceva? Prestaţia lor la UVT este una exterioară calificării, deci una de rang inferior, aşa cum din păcate se întâmplă după 1990, când în mediul universitar au pătruns şi inşi care, în condiţii normale, n-ar fi ajuns niciodată şi în nicio universitate din lume la statutul de dascăli universitari

    RăspundețiȘtergere
  5. Un grup de profesori universitari de la UVT24 iunie 2010 la 13:06

    Despre moralitate şi „elite"

    Recent, pe la începutul lunii iunie 2010, în presa locală timişoreană, mai ales în Adevărul de seară, au apărut articole prin care este incriminat gestul rectorului Ioan Talpoş de a plăti câte 900 de euro/conferinţă principelui Duda. Incriminarea este făcută de către Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, care sunt prezentaţi de ziarist (?!) drept „nume grele" ale „elitei universitare" de^ la UVT. Cică plata pentru principe s-ar fi făcut printr-o firmă de consultanţă a ziaristei Lia Epure. Rectorul a răspuns că acele plăţi s-au făcut din sponsorizări, nu din banii UVT.
    Aşadar, dacă lucrurile stau aşa, atunci problema nu este una juridică, ci cel mult morală. Dar cine sunt moraliştii?
    Are Marcel Tolcea dreptul moral de a-i moraliza pe alţii? El este profesor la UVT dar şi directorul unui muzeu din Timişoara, un muzeu de specialitate pentru care M.T. nu are nici o calificare. E moral ca specialiştii din acest muzeu sa aibă un director fără calificare în domeniu, numai pentru că M.T. este în graţiile puterii portocalii care a creat şi muzeul şi postul de director anume pentru M.T.? Se aude că M.T. este şi consilier particular pentru ministrul Funeriu. Consiliază pe bani?.
    Apoi, a fost moral ca ani de zile, câtă vreme la secţia de gazetărie de la UVT se intra prin examen de admitere, M.T. să-i mediteze pe toţi candidaţii (dar absolut pe toţi, altfel nu aveau nicio şansă) la o disciplină impusă tocmai de el, aşa-zisa „vocaţie jurnalistică", iar cei meditaţi cu ani în urmă să-i facă servicii publicitare, să-i ofere spaţii în ziare pentru care M.T. este plătit ori sa-i stea la dispoziţie cu orice vrea M.T. să publice, fără o verificare minimă a informaţiilor? A fost moral să-1 acuze prin diverse ziare pe fostul rector că şi-a adus fiica în UVT, când M.T. îşi adusese soţia în UVT cu aprobarea aceluiaşi rector? Era moral M.T. când acuza în dreapta şi în stânga pe unii şi pe alţii că sunt comunişti, iar tatăl lui fusese un primar comunist mulţi ani, iar el, fiul, cenzor pentru publicaţii şi student la Ştefan Gheorghiu, adică vaşnic luptător şi soldat credincios pentru cauza partidului? Cu câtva timp în urmă, nişte studenţi de la jurnalism l-au surprins pe M.T. în birou, aşezat în genunchi în faţa unei colege de-a lor, căreia îi recita poezele din creaţia proprie, adresându-i-se drept „muza mea"! Biata fată s-a bucurat enorm când şi-a văzut colegii, căci pe moment a scăpat. Dar insistenţele lui M.T. au continuat, iar studenta, pentru a scăpa, s-a transferat la altă universitate. Cazul nu este singular. Despre ce moralitate putem vorbi la M.T.?

    Dar de când Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa sunt „nume grele" în „elita UVT"?
    Se pare că, de fapt, mesajul propriu-zis al acestor articole acesta este (să se ştie că respectivii sunt „elite"), nu conferinţele lui Duda. Ei bine, UVT şi-ar fi închis de multă vreme porţile dacă astea i-ar fi elitele. UVT chiar că are elite, profesori de la matematică, de la fizică şi chimie, de la ştiinţe economice şi de la alte secţii, profesori cu lucrări recunoscute în străinătate şi în ţară. Cei trei nu se numără în această categorie. La facultăţile de ştiinţe sociale, facultăţi mai tinere în UVT, s-au impus şi câţiva profesori pe plan naţional şi internaţional, sunt doi-trei profesori din acest domeniu care au distincţia europeană de „profesor Jean Monnet", tot aşa profesori care au premii ale Academiei Române pentru lucrări de autor, dar cei trei nu se regăsesc nici aici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Principele Radu a refuzat intrega suma! Nu a luat NICIUN leu pe conferinte! Conferinte care, apropo, au fost extrem de inteligent gandite! Va rog cititi urmatorul comunicat: http://www.princeradu.ro/news/3218/17/Universitatea-de-Vest-Timisoara/

    Cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  7. dezmat numai financiar???? nu domnilor si sexual
    astfel tanara si de altfel deja experimentatat amanta a rectorului robu, domnisoara Adelina Szirom, continua sa scandalizeze timisoara prin afisarea ei cu leaderul liberal cere iar pute fi tata( robu chiar bunic) mihail marius balasescu. vocile spun ca aceasta vine saptamanal la iubita care paraseste obscura camera de camin pentru ai fi alaturi intr-un luxos apartament dintr-un hotel cu circuit inchis.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...