luni, 24 mai 2010

Vasile Dancu: Un vice-prim ministru recent, care a stat cateva luni, si-a dublat averea in acea perioada


Zilele trecute am realizat un interviu extrem de interesant pentru ZIUA VECHE cu sociologul Vasile Dancu.

@ Din experienta dumneavoastra puteti spune la ce sa ne asteptam si ce credeti ca se va intampla in Romania?

Nu cred ca ar trebui sa mai asteptam. Am asteptat destul. Cred ca trebuie sa facem ceva semnificativ adica sa rupem cu vechile obiceiuri si sa ne apucam sa schimbam logica lucrurilor. Nu mai putem sa ne raportam la Romania ca si la o patrie de unica folosinta (am scris asta intr-o carte recenta). Adica trebuie sa incepem a nu mai fi haiduci cu bugetul statului. Chestiunea cu domn strain nu mai merge, dar imi vine sa spun ca as aduce guvern strain. Sau ministru de finante strain, cu contract de management clar si indicatori de performanta. Iar electoratul ar trebuie sa nu mai voteze niciodata pe cei care isi bat joc de bugetul tarii. Cel putin cativa ani, pana uita si o ia de la capat.

@ De ce credeti ca a ajuns Romania in situatia de azi, economic si politic?

E o hiba istorica. Romania nu a avut si nici acum nu are proiect. Noi nu ne propunem sa ajungem undeva, nu programam mijloace, nu facem un plan. Traim pur si simplu, iar competitia politica se da in jurul resurselor statului. Un vice-prim ministru recent, care a stat cateva luni, si-a dublat averea in aceasta perioada (cea din declaratia de avere). A plecat linistit, rezolvase ceva epocal, pentru el si familia lui. Un individualism atroce ne impinge la acest tip de comportament rapace. Cred ca am facut prea multe secole naveta intre padure si bordei si nu avem sentimentul istoriei, al duratei. Suntem in stare sa furam lumanarea de la capataiul mortului, sa ne furam chiar si caciula pentru a nu ne pierde dexteritatea. In politica singura regula este sa te opui unui posibil succes al celuilalt, totul este electoralism vulgar si demagogie. Cand apare cineva si vrea sa duca lucrurile inainte, repede este izolat de ceilalti si invins.

@ Guvernul Boc este unul de sacrificiu? Va fi in stare sa implementeze masuri dure? Sau ar mai bine sa vina un nou premier? Care ar fi solutia, in opinia dvs.?

Nu este de sacrificiu. A fost la inceput, dar acum are deja vechime, e ca o boala cronica. Deja plateste lipsa de decizie, de competenta sau chiar politicianismul demagogic al propriei echipe. Recunosc ca a avut o funesta mostenire de la Tariceanu, dar in 2009 a dat stimulente financiare in administratie de aproape un miliard de euro. Daca ar fi demarat de la inceput o reforma dura eram de acord cu ei. Au anuntat zece masuri, inclusiv reforma in administratie si standarde de cost pentru functiile publice, dar din zece puncte a ramas doar programul Rabla, cu cel mai mic impact economic dar cel mai tare impact populist. Imi parte rau pentru fostul meu coleg de faculatate, dar dincolo de faptul ca este un om cinstit si bine intentionat, nu a reusit sa construiasca o echipa providentiala pentru Romania. Acum trebuie sa-si duca crucea, nu cred ca este o solutie sa tot schimbam guverne. Era un banc bun in armata pe tema asta. Anunt pe platou la apelul de seara: baieti, astazi va schimbati chilotii! Ura, ura! Comandantul din nou: Intre voi! Din pacate, mi-am pierdut increderea in resursele politice pentru depasirea crizei. Poate un guvern de tehnicieni, dar nu sunt deloc entuziasmat nici de aceasta idee.

@ „Nu ma asteptam ca Geoana sa-i aduca inapoi pe toti comunistii si securistii” – este o afirmatie pe care ati facut-o in luna noiembrie 2009. Ce v-a determinat sa spuneti asta?

Era o dezamagire legata de Geoana, care este insa acum istorie. Geoana a renuntat la reforma si modernizarea PSD dupa ce a fost confirmat la al doilea Congres. A inceput sa rontaie biscuitul puterii si a uitat de promisiunile si proiectele sale (noastre). A ales calea mai comoda si uneori parca incep sa-l inteleg. Nu stiu daca aveam dreptate expresis verbis, dar era sentimentul ca mergem inapoi, ca ne intoarcem undeva inainte de epoca Nastase. Deveneam o federatie de baronate si ne indepartam mult de dinamismul ideologic al unui partid de stanga: sustineam guvernul de 19% a lui Tariceanu pentru ca unii baroni PSD sa-si basculeze bani de la buget la ei in circumscriptii unde firmele lor ii papau. In acest timp tara se adancea in criza, PSD era evident ca va pierde alegerile si nimanui nu-i pasa. A fost un gest de disperare din partea mea acea expresie.

@ Intr-o epistola pe care i-ati adresat-o lui Ion Iliescu ati folosit un limbaj acid la adresa fostului presedinte. De ce este Vasile Dancu asa de suparat pe cel care a fondat PDSR?

Ion Iliescu este un personaj politic care a marcat istoria ultimelor decenii si, normal, are parte de atitudini puternice din partea celorlalti. De cateva ori Domnia Sa a deschis foc adresa noastra, de alte ori eu am fost cel care a inceput. Pe fond, am considerat inca din momentul in care, in 2003, nu a acceptat alegerile anticipate propuse de Guvern, ca nu are o influenta buna asupra social-democratiei. Il respect, Dansul stie asta, pentru atitudinea de stanga, dar nu pot accepta modul in care a inchis ochii la nasterea unei stangi parazitare pentru buget, inhibate, care nu a reusit sa se impace cu tara si nici sa-si asume greselile. Nu a acceptat inoirea, s-a cramponat de o viziune paseista, iar in jurul sau apareau tot felul de monstri. Ar fi trebuit sa se retraga, sa nu se cramponeze de BPN si Consilii nationale, pentru ca deja toti il ascultau doar de forma, suferind numai umilinte in ultima vreme. S-a opus, pe buna dreptate ca sa acceada Vanghelie in functie, alaturi de mine, dar dupa aceea statea la prezidiu alaturi de cel pe care nu-l accepta. Acest politicianism si oportunism nu-l inteleg, Ion Iliescu nu avea ce sa piarda, putea sa tina la principii, sa fie un exemplu in acest sens. A acceptat sa stea in vitrina, sa fie folosit ca paravan de unii, iar el a acceptat aceasta mascarada. Aici nu il inteleg eu. Avea nevoie de adulatia unor ticalosi sau inculti? Acum ca m-am indepartat de politica nu mai am nimic cu Ion Iliescu, mi-e chiar simpatic, dar daca se iveste ocazia nu ma voi feri sa spun ce cred despre Domnia Sa. Prea multi il mint, simuleaza veneratia, iar in spate, se stramba. Eu sunt doar sincer cu Ion Iliescu, nu sunt ipocrit sau oportunist. Atitudinea mea este mai corecta decat a multora care-i pupa mana de ziua lui.

@ Credeti ca mai are vreo sansa PSD sa isi revina cu Victor Ponta la conducere?

Are sanse. Victor este diferit de Mircea Geoana, pare mai cainos si mai hotarat, are un proiect. Nu este obsedat de bani si poate sa se debaraseze de oameni mai usor, acestea fiind calitati pentru un lider. Contextul politic este bun, dar ascunde o capcana: PSD sa creasca pe erodarea celorlalti si sa nu se modernizeze, sa nu faca schimbul de generatii la timp.

@ Multor pesedisti li s-a „tras” sfarsitul in partid dupa un scandal cu Marian Vanghelie. A fost si Vasile Dancu afectat de un astfel de scandal? Sau Catalin Voicu va insemna sfarsitul lui Marian Vanghelie?

Intr-un fel da, insă indirect. Votul de la Mamaia impotriva organizatiei mele, nestatutar, a coincis cu inceputul afirmarii, pe fata, a retelei Voicu in partid si prima discutie asupra preluarii Ministerului de Interne. Vanghelie a incercat sa propuna de vreo trei ori votul pentru excluderea mea, dar nu a reusit acest lucru. Ultima data s-a intamplat inainte de ultimul Congres, cand s-a opus Ion Iliescu si cativa ardeleni. Sfarsitul lui Vanghelie trebuie sa vina pe filiera pe care s-a produs si urcarea, adica partidul trebuie sa elimine un fenomen periculos pentru el. Nu putem astepta ca DNA ul sa ne faca reforma, ar trebui sa se manifeste curajul liderilor.

@ Ati spus despre Crin Antonescu ca ar fi „fructul unei iluzii liberale fara fundament” si ati spus despre Traian Basescu faptul ca este greu de invins. Asta inseamna ca sunteti un simpatizant al sefului statului sau pur si simplu nu-l vedeti „copt” pe Antonescu?

Era o declaratie ”tehnica” legata de omul care va deveni Presedintele Romaniei. Am facut o analiza si nu am gresit. Crin Antonescu nu a intrat in turul II, iar Basescu a castigat. A fost o declaratie facuta la rece, nu la cald. Nu simpatizez pe nimeni atunci cand fac o analiza sociologica sau politica. Ca sa folosesc termenii Dvs, Antonescu este poate prea ”copt” inainte de vreme. Este un politician pe care il respect pentru stil si eleganta, dar nu pot sa accept lipsa de proiecte promovate de Domnia sa in douazeci de ani de politica la nivel inalt. Nu ajunge sa fii inteligent si un excelent orator, atuuri certe ale Domniei Sale, in politica trebuie sa fii creativ, sa depasesti inertia maselor, sa-i angrenezi in procese de schimbare. La asta ma refeream eu, altfel il simpatizez pe Crin Antonescu.

@ Ce mai face Vasile Dancu si ce proiecte are?

Sunt profesor de sociologie, asta imi place cel mai mult pe lume, conduc Institutul Român pentru Evaluare si Strategie, pregatesc o revista de analiza sociala si politica, scriu carti, sunt editorialist la vreo trei sau patru reviste, ma ocup de comunicare si branding, ma bucur de libertatea pe care ti-o da nealinierea, cum se spunea mai demult. Ma bate gandul să ma apuc din nou de scris literatura, caut sa stau mai mult cu familia mea si ma enerveaza faptul ca vine noaptea si trebuie sa pierd sase-sapte ore dormind. Am publicat un volum de eseuri de sociologie critica, pregatesc un volum despre comportamentul politic al romanielor si unul care se va numi ”Sociologia ideologiilor ”.

@ Cum vedeti presa din Romania?

Presa este intr-o situatie dificila, criza si ultima campanie electorala reprezinta un dezastru pentru industria media de la noi. Profesia de jurnalist a ajuns undeva destul de jos in clasamentul evaluarii profesiilor. Presa trebuie sa se adapteze, sa caute cu seriozitate o functionalitatea sociala mai complexa, nu programe de influentare sociala. Este o criza de crestere unde vor ramane doar cei puternici si talentati. Multi jurnalisti de ocazie vor face altceva, se vor reprofesionaliza, free lancerii vor fi tot mai buni si mai cautati, blogurile vor fura tot mai mult din partea de piata a presei scrise. Presa trebuie sa inventeze o alta cale, sa se reinventeze. Nu cred ca este vreo tara in lume care sa aiba atatea televiziuni sau ziare pe cap de locuitor.

@ Gurile rele spuneau si scriau ca Vasile Dancu lucreaza pentru generalul Gabriel Oprea… Cat de adevarata este aceasta afirmatie?

Gabi Oprea este unul din prietenii mei mai vechi, i-am facut un sondaj, dar acest lucru l-am facut in ultimii douazeci de ani pentru cateva sute de oameni, partide, firme, orgazatii. Nu lucrez pentru nimeni, dar nu refuz clientii. Acum Domnul ministru Oprea este foarte ocupat, vorbim foarte rar la telefon, nu lucrez pentru el. Dar, daca o sa-mi ceara ajutorul il ajut cu tot ce pot.

Un comentariu:

  1. Un interviu bine scris si cu intrebari pertinente. Imi place mult analiza lui politica si mi se pare si foarte realista.

    RăspundețiȘtergere

Eveniment cu peste 800 de persoane la Romexpo pe 5 noiembrie 2021 organizat de Baroul București

  În condițiile în care în acest moment în București rata de incidență a cazurilor de COVID 19 este de 15,67, pe data de 30 octombrie 2021 a...