
Declaraţie politică:
Deputat PNL de Iaşi,
Relu Fenechiu
"Mi-am pus câteva zile următoarea întrebare: de ce s-a făcut atâta tam-tam cu arestările din vămi? Mi-am pus această întrebare - și cu siguranță nu am fost singurul – pentru că tele-arestările cu siguranță nu servesc imaginii României. În nici un caz nu (mai) pot convinge oficialii UE că de mâine granițele non-UE ale României vor fi sigure. Din contră. În plan internațional, efectul va fi exact invers. România va fi pusă la colț pentru faptul că autoritățile la vârf au știut ce se întâmplă în vămi, dar au preferat să intervină cu întârziere de un an, un an și jumătate. Și acest lucru va avea drept rezultat o amânare pe termen incert a aderării la spațiul Schengen. Poate dacă s-ar fi operat cu discreție, sau, în cel mai bun caz, din partea oficialităților la vârf nu ar fi fost făcute o serie de declarații din care să rezulte că știau de corupția din vămi, șansele de a deveni chiar din toamnă cetățeni “Schengen”, ar fi fost palpabile.
Am crezut în primă instanță - și nu am greșit – că “zgomotul” care a însoțit operațiunile mascaților din vămile Siret și Moravița au drept scop câștigarea de puncte pentru guvern și pentru principalul partid de guvernământ. Aceasta deși nici guvernul și nici PD-L nu au descins în vămi, și nici nu au atribuții în acest sens, dar asta s-a încercat să se inoculeze cetățenilor mai puțin familiarizați cu mecanismele de acțiune ale diferitelor autorități. Și este posibil ca mulți, chiar să fi crezut că în spatele mascaților s-au aflat, pe cai albi, “vajnici” luptărori anti-corupție, Traian Băsescu, Emil Boc, Gheorghe Flutur ș.a. Totuși, sunt mult mai mulți, cei care și-au dat seama că fără protecția venită de sus, șpaga nu ar fi devenit literă de lege în vămi, și, acești „mult mai mulți” au început să se întrebe: la cine a ajuns grosul banilor filtrați de oficialii vămilor puși în funcții de PD-L.
Ei bine, după ce președintele a acordat un interviu postului public de radio m-am lămurit. Practic, o anumită exprimare de o gravitate extraordinare a lui Traian Băsescu, consider chiar că nu a fost suficient analizată. “Au şansa (cei arestați – n.a.) de a face mai puţină puşcărie, dacă vor face, sau să nu facă închisoare, dacă spun cui au dat banii, dar cu nume şi prenume”. Cu alte cuvinte, lui Traian Băsescu nu-i mai ajunge și funcția de premier, pe care o are de facto, se vrea și procuror și judecător. Și dă și soluția: cine toarnă, este exonerat de pedeapsă, chiar dacă fapta este încriminată de Codul Penal. O astfel de imixiune în justiție nu am mai înregistrat de foarte, foarte multă vreme. Numai că și această imixiune a avut (are) un scop precis: trecerea în sarcina Opoziției a situației din vămi. Traian Băsescu a și pronunțat o serie de nume din zona PNL, iar două zile mai târziu, Gheorghe Flutur a pronunțat nume din zona PSD. Nu este pentru prima oară când Traian Băsescu și PD-L atacă murdar, cu lovituri sub centură Opoziția. (În ceea ce-l privește pe Traian Băsescu – mă refer la acuzațiile sale deloc voalate la adresa unor nume din PNL care au deținut funcții în ierarhia vamală în perioada embargoului privind Yugoslavia – mă întreb, dacă susține ceea ce susține, de ce nu a reacționat la vremea respectivă, adică între 1996 și 1999, când era cel mai influent ministru în guvernarea CDR-PD-UDMR? Mai ales că prin comportamentul său de atunci, a lovit mai mereu în PNL și PNȚCD). Numai că, șefii de la ANAF, ANV, șefii de vămi NU au fost numiți de Opoziție. Și nu îți trebuie să ai prea multă școală, pentru ați da seama că un șef pus în funcție de PD-L ar veni cu “atenții” din din vamă la PNL sau PSD. Dar, atât Traian Băsescu, cât și ciracii săi din PD-L, merg pe pricipiul, „calomniază, calomniază, că tot rămâne ceva”. Totuși, indiferent câte acuzații vor fi aduse Opoziției, nu vor putea fi acoperiți adevătații protectori și beneficiari ai actelor de corupție din vămi. Care nu pot proveni decât din zona celor care au pâine și cuțitul în mână.
PS : Observ că de ieri, Traian Băsescu și-a schimbat „direcția” acuzațiilor, arătând cu degetul spre liderii sindicali. Da, și aceștia sunt, în majoritate în Opoziție, deci este “logică” redirecționarea".