
Dupa ce s-a mai plimbat primarul nostru general vreo cateva zile tocmai prin China, a venit astazi in fata mass media si a facut o declaratie de presa:
"Dupa cum ati fost informati, in perioada 2-6 martie am facut o deplasare in China.
Scopul acestei deplasari a fost de a cunoaste experienţa spectaculoasă a dezvoltării Chinei şi de a găsi soluţiile de parteneriat financiar, economic şi tehnic pentru dezvoltarea Bucureştiului. Considerăm că deplasarea a fost utilă, practică, deschizând perspectivele pozitive ale unor colaborări viitoare. Am stabilit cu partea chineză măsuri concrete şi un calendar de lucru pe termen scurt, mediu şi lung împreună cu cele mai mari companii chineze, respectiv Beijing Municipal Construction Group şi Shanghai Construction Group, China Comunication Construction Company, inclusiv cu banca de dezvoltare a Chinei.
Concret, sunt 4 domenii în care vom colabora. Primul, dezvoltarea infrastructurii pentru transport şi alte căi de comunicaţie din Bucureşti. Al doilea, realizarea inelului median ca proiect pe termen lung. Al treilea, dotarea şi dezvoltarea spitalelor. Al patrulea, posibilităţi de finanţare şi operare a acestor proiecte.
Pentru aceste proiecte, în următoarele 3 luni vor sosi la Bucureşti specialişti ai părţii chineze şi vom crea un grup de lucru pe aceste domenii.
În prima parte a vizitei m-am întâlnit cu înalţi oficiali ai vieţii politice chineze, respectiv cu vicepreşedintele Marii Adunări Naţionale, domnul Liu Chiao Chen, şi cu primarul Beijingului, domnul Huo Jin Long. De altfel, oraşul Bucureşti este un oraş înfrăţit cu Beijingul şi am constatat în cadrul acestor întâlniri că oficialii chinezi sunt deschişi în totalitate pentru o colaborare concretă. Ca să citez unul dintre partenerii mei de discuţie, domnul He Junfeng, directorul companiei China Comunication Construction, cu care sunt întru totul de acord. Citez: „A sosit timpul faptelor între partea română şi chineză”, sub cele mai bune auspicii de prietenie şi pragmatism.
Să vă spun că am văzut cum şi-au organizat ei circulaţia în Shanghai în special, cu autostrăzi sau drumuri. Să nu mai zic autostrăzi că legea spune că nu ai voie să faci autostrăzi în oraş. Drumuri expres construite în Shanghai pe perioada a 2 ani de zile, 10 km. La ei este mai simplu pentru că pământul este al statului. Dar au avut de dezafectat o serie întreagă de clădiri. Cam de 20 de ani ei au renunţat la clădirile vechi şi pe locul lor au concesionat, fie către francezi, fie către americani. Concesiuni care acum s-au terminat şi au rămas în proprietatea Shanghaiului.
Ne-au dus la centrul de planificare urbană şi au prezentat master-planul Bejingului până în 2020.
Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari spitale din China, a fost o vizită de suflet. Mi-am recunoscut colegi acolo. Ca bolnavi internaţi şi externaţi din acest spital, este Spitalul Universitar din Bucureşti, la puterea a 10-a.
Autostrăzile care constituie inele mediene au fost construite în ultimii 10 ani de zile, în special în Shanghai. Este impresionant.
Nu în ultimul rând, am vizitat satul olimpic şi construcţiile în pregătirea pentru Olimpiadă, care sunt într-adevăr impresionante. S-a pornit de la suma de 7 miliarde de euro pentru ca să se ajungă în final la o cheltuială de 43 de miliarde de euro, între care 31 de miliarde au fost investiţii străine făcute pentru a sprijini Olimpiada.
Sigur că ne-a interesat şi am vizitat două uzine de autovehicule de tip hibrid şi autovehicule electrice. Unul dintre acţionarii principali este domnul Buffet, care a sesizat probabil că viitorul aparţine acestor maşini. Ele se construiesc relativ uşor. Sunt reîncărcabile de la un interval de 4 ore pentru transportul urban în principal, pentru taxiuri, între 4-6 ore. Există şi încărcare rapidă de o oră. Şi au autonomie de 250 km.
Am revenit în ţară cu convingerea că aceste lucruri se pot realiza şi la Bucureşti, având susţinerea partenerilor chinezi. Sincer să vă spun, sunt convins că a existat încă de la bun început dorinţa şi aprobarea politică pentru a da liber administraţiilor locale de a colabora unele cu altele. De altfel, este prima lucrare concretă, mă refer la inelul median, pe care China, în principal Beijingul si Shanghaiul o stabilesc cu Bucureştiul. Aceea de a avea o reprezentanţă, de a fi prezenţi aici.
Toate discuţiile s-au terminat cu un memorandum. Am semnat un memorandum de intenţie cu ei, cu un calendar fix, pentru a putea să-i avem aici pentru parteneriate publice private, identificând portofoliul de lucrări care se pretează acestor fapte imediate, considerând încă o dată că este singura cale în acest moment de a avea banii necesar asigurării dezvoltării Municipiului Bucureşti. Consider că ei sunt nişte oameni serioşi care şi-au transformat oraşele într-o dezvoltare poate, pentru unii, incredibilă.
Am fost acolo, am văzut la faţa locului, am văzut viteza cu care lucrează, am văzut viteza cu care se mişcă în proiectare, în aşa fel încât suntem convinşi că şi noi putem să beneficiem atât de sprijinul, cât şi de experienţa lor.
Am fost primiţi foarte bine. Rămâne ca în viitorul apropiat să ne întoarcă această vizită. Am dori, însă, când ne întorc această vizită, să îşi vadă şi conaţionalii împreună cu noi la lucru.
Cam asta este pe scurt despre vizita în China. Dorinta noastra a fost de a ameliora, în acelaşi timp, şi relaţiile. Bun, ele nu au fost niciodată deteriorate, dar probabil că au fost uitate pe un raft, între Bucureşti şi Moscova. Dorim să avem, după această vizită, şi participarea ruşilor la ce înseamnă dezvoltarea oraşului Bucureşti. Sunt convins că în acest moment autorităţile locale pot dezvolta o serie întreagă de relaţii cu sprijin financiar în parteneriate publice private, care să asigure dezvoltarea oraşului şi terminarea lucrărilor care au fost începute".